Ont om svar när Paradox håller presskonferens efter vinstraset

Paradox Interactive
Ont om svar när Paradox håller presskonferens efter vinstraset

F.v: Andras Vajlok, finanschef och Fredrik Wester, vd på Paradox. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Det var få konkreta svar från ledningen när spelförläggaren bjöd in till presskonferens om börsnoteringen och kvartalsrapporten.

Tidigare under måndagen släpptes nyheten om att Paradox Interactive kommer att noteras på First North 31 maj.

Bolaget kommer inte göra någon nyemission utan det är enbart befintliga aktier som ska säljas ut, närmare bestämt 15 procent av bolaget. Utöver procentandelen är dock bolaget väldigt sparsamt med information kring aktien.

Ledningen gav exempelvis inget besked om vilken kurs per aktie Swedbank Robur betalar när fondjätten köper ett okänt antal aktier för 60 miljoner kronor inför noteringen.

“Som jag har förstått det på våra rådgivare så är det en formell fråga.  Vi får helt enkelt inte gå ut med en värdering utan att prospektet är klart”, säger Andras Vajlok, finanschef på Paradox.

Samtidigt släppte bolaget även sin första kvartalsrapport. Då minskade omsättningen med 53 procent och vinsten rasade med 74 procent. Enligt Andras Vajlok ger det dock inte en rättvisande bild av hur det går för bolaget.

“Det är helt omöjligt för oss att jämföra kvartal mot kvartal på det sättet. Det är väldigt beroende av när vi släpper våra spel. Första kvartalet 2016 är mycket bättre att jämföra med tredje kvartalet 2015. Det blir en utmaning för oss att förklara för aktiemarknaden hur det hängre ihop”, säger han.

Trots att både vinst och omsättning har gått ned jämfört med förra året omsatte bolaget 93 miljoner kronor och hade en vinstmarginal på 27 procent.

Bolaget lägger även locket på när det gäller information som kan säga något om framtiden.

“Det är väldigt stora osäkerhetsfaktorer i vår bransch. Satsningar kan plötsligt skjutas fram och spel kan gå antingen bättre eller sämre än väntat. Vi har valt att inte gå ut med några prognoser för spelen eller vinsten”, säger Fredrik Wester, vd och största ägare i bolaget.

Hur rimmar den här tystnaden med att ni nu ska bli ett publikt bolag?
“För det första ska man komma ihåg att huvudägarna kommer vara de samma. Det är bara 15 procent av bolaget som går ut till marknaden. Vi kommer att fortsätta arbeta på det sättet vi tror är bäst för bolaget. Vi kommer inte att marknadsföra oss med några osäkra prognoser bara för att gynna aktiemarknaden”, säger Andras Vajlok.

“Det har varit stor efterfrågan efter möjligheten att köpa in sig i bolaget, både internt och externt. Vi vill ge den här möjligheten till de personer som vill vara med långsiktigt på resan. Tror man att vi kan fortsätta leverera resultat ska man vara med”, säger Fredrik Wester.

Läs fler artiklar
LÄS MER