"Hallå Mark Zuckerberg, varför skickar ditt system porr till mig?"

Krönika
"Hallå Mark Zuckerberg, varför skickar ditt system porr till mig?"

Foto: TT/Kay Nietfeld

Viggo Cavling

Krönikör

Viggo Cavling om hur Facebook smittade hans dator med ett virus.

Mitt liv som digital konsument, del 672.

I tisdags fick jag ett mejl från en journalist på Svenska Dagbladet med en film. Jag öppnade filmen och såg inget. Då klickade jag på länken igen och samma sak hände. Det räckte för att viruset skulle få fäste i min MacBook Air.

Dessa två klick ledde till att ett hundratal av mina vänner fick ett liknande mejl och flera av dem mejlade tillbaka och undrade varför jag skickade porr till dem. Med tiden började även min webläsare Chrome bete sig konstigt. När jag klickade på länkar kom jag till Bet365 och andra spelsajter. Jag har inget emot att spelsajter annonserar på porrsajter, men att de hakar på virus är inte okej.

Det är andra gången som jag får in virus i mitt system. Förra gången var det Google som släppte in piraterna. Den här gången var det Facebook. De stora elefanterna fick mycket cred när X antal mediesajter slogs ut för några veckor sedan. Då hyllades deras IT-skydd av svenska IT-gurus. Ursäkta, men det som hände mig i går är INTE okej. Att någon skickar ut porr i mitt namn är DÅLIGT för mitt varumärke. Och jag tror faktiskt att det är ännu sämre för Mark Zuckerbergs.

Hur slutar då denna historia? Jo att min städkille på internet kom in i mitt system och städade upp. Jag skulle gärna nämna hens namn, men mina uppdragsgivare här på Breakit tycker att jag gör för mycket reklam för mina kompisar och mina projekt i denna spalt. Så kan vi förstås inte ha det.

Den stora frågan är dock varför Facebook släpper in pirater i sitt system? Jag har mejlat denna fråga Mark Zuckerberg och lovar att återkommer asap när svaret kommer.

I övrigt måste DN:s digitala upplaga skärpa sig. Att ha Jonas Gardell på ettan och inte inne i tidningen är falsk marknadsföring.

Jag har ännu inte testat SJ:s nya sajt, men lovar att göra så snart och redovisas allt i nästa mitt-liv-som-digital-konsument.

Slutligen pågår det just nu ett app-krig i Stockholm om kroggästerna. Waitress, Foodora, Volt, Pizzaonline och Mat24 bland annat slåss om i första hand krögarnas och i andra hand om gästernas gunst. Flera har bett mig ut att utse den bästa appen. Det kommer jag inte göra för jag tar aldrig take away.

Jag lagar god mat hemma och äter ännu bättre på krogen.

Läs fler artiklar
LÄS MER