Stjärninvesteraren Bill Gurley varnar för techbubbla

Breakit - Stjärninvesteraren Bill Gurley varnar för techbubbla

Foto: zacktionman/Flickr och Techcruch/Flickr.

Breakit

Bill Gurleys blogginlägg har fått stor uppmärksamhet. Ska man tro investeraren ser det mörkt ut på startup-himlen.

En rad amerikanska techmedier, däribland Recode rapporterar om Bill Gurleys blogginlägg. Han är partner vid riskkapitalbolaget Benchmark och sitter bland annat i styrelsen för taxiapp-bolaget Uber.

Det var i går natt som Gurley publicerade hela 5.700 ordom läget i startupvärlden.

Han skriver att allt för många bolag har tagit in allt för mycket pengar och är nu i knipa. Detsamma gäller för de investerare som har skjutit till för mycket kapital.

I bloggposten målar han upp ett scenario där bolag som har vant sig vid snabba pengar börjar inser att dessa nu börjar ta slut. Det är en ond cirkel för bolagen behöver hela tiden mer och mer riskkapital – för att kunna bygga en verksamhet som de själva kan tjäna pengar på.

Istället måste kanske entreprenörerna ta in pengar till lägre värderingar än sina senaste rundor.

Samtidigt borde dessa faktiskt svälja stoltheten och gå med på att sälja aktieandelar till ett lägre pris, enligt stjärninvesteraren.

“En 'down round' är ingenting. Kom över det och gå vidare,” skriver Bill Gurley.

Han varnar för att preferensaktier blir vanligare och kallar fenomenet för “dirty term sheets.” Preferensaktier i högt värderade startupföretag innebär att de som har investerat i en sen fas får förtur till pengarna om bolaget säljs.

“Att göra en sådan preferens-deal är som att starta klockan till en tickande bomb. Ditt enda alternativ är att skynda till börsen så fort som möjligt. I annat fall kommer villkoren att äta dig levande,” skriver Bill Gurley.

Läs fler artiklar
LÄS MER