Efter flytthotet - Martin Lorentzon i möte med Moderat-toppar

Spotify Personaloptioner
Efter flytthotet - Martin Lorentzon i möte med Moderat-toppar

Johanna Ekström

Reporter

Spotifygrundaren diskuterade optionsprogram, arbetstillstånd och bostadssituationen med Moderaterna i en dryg timme.

Det går fortfarande svallvågor efter Spotifygrundarnas öppna brev förra veckan, där de bland annat hotade att lämna Sverige om inte politikerna såg till att ta tag i en rad åtgärder.

På Twitter har hashtaggen #backaspotify gått varm och många oppositionspolitiker har tagit tillfället i akt att kritisera bland annat regeringens näringspolitik.

Näringsminister Mikael Damberg har dock försvarat sig med att en rad initiativ har tagits. 

Nu har Martin Lorentzon träffat Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered och partiets skattepolitiska talesperson Niklas Wykman för att diskutera innehållet i brevet.

Något som även Di Digital rapporterat om. 

“Jag hörde av mig till honom för att säga att vi gärna träffade Spotify för att resonera på djupet kring de frågor som de tar upp”.

“Vi satt och resonerade i en dryg timme, och jag hoppas att vi kommer få till fler möten”, säger Lars Hjälmered som även Twittrade en bild från mötet.

En sak de diskuterade var bostadspolitiken. En annan den globala konkurrensen om talanger och att de svenska reglerna kring arbetskraftsinvandring kan ställa till det. Ett problem som enligt Lars Hjälmered främst handlar om för långa handläggningstider på Migrationsverket. 

“Om du gör upp om att anställa till exempel en IT-tekniker från något annat land så vet du inte om det tar två veckor eller fyra månader för arbetstillståndet att bli godkänt, vilket är under all kritik”.

“Vi måste attrahera mer attraktiv arbetskraft till Sverige, och då är det helt avgörande att man enkelt kan få ett arbetstillstånd”, säger Lars Hjälmered.

I sitt brev riktade Daniel Ek och Martin Lorentzon hård kritik mot det förslag till kring personaloptioner som regeringens utredare lämnade i mars. De tyckte att det borde kasseras. 

Även den utredningen, som initierades av Alliansregeringen, diskuterades. Lars Hjälmered säger att han “noterar” att den fått en del synpunkter.

“Med tanke på det lär det inte vara aktuellt att förslaget genomförs som det ser ut nu. Men det finns alla möjligheter för regeringen att arbeta om det ursprungliga förslaget”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER