Ubers Sverige-chef: "Politiker frågar oss varför vi gör det här"

Breakit - Ubers Sverige-chef:  "Politiker frågar oss varför vi gör det här"

Ubers Sverigechef Alok Alström. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Alok Alström menar att Uber Pop gör taxi tillgängligt för människor i förorten - men svarar undvikande på frågor kring det faktum att svenska myndigheter anser att det rör sig om svarttaxi.

Den framväxande delningsekonomin har fått regeringen att tillsätta en rad utredningar.

Dels pågår just nu en taxiutredning som väntas bli klar i december. Dels pågår en skatteutredning om hur delningstjänster ska beskattas, som väntas bli klar i oktober. 

Under tisdagsförmiddagen diskuterades den senare på ett fullsatt seminarium på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

En som deltog var Ubers Sverigechef Alok Alström. Han berättade att han nyligen fick frågan “Varför gör ni det här egentligen?” av en politiker som han träffade.

“Uber är ett varumärke som engagerar, de som använder Uber - som kör och åker - tycker ofta att det är fantastiskt. Men sen väcker det frågetecken hos de runt omkring. Vad är det här? Vad håller ni på med egentligen? Så det är klart att det uppkommer frågor då”.

“Jag svarar att vi inte försöker driva taxibolag, utan att vi genom ny teknik försöker förbättra världen och driva samhället framåt. Det handlar om att hjälpa folk på olika sätt och att skapa mobilitet i områden som tidigare inte haft en så enkel transport”, säger han.

Enligt Alok Altröm har tjänsten Uber Pop, där privatpersoner kör andra privatpersoner, lett till något av en demokratisering inom taxivärlden. Normalt sett sker de flesta taxiresor från mer välbärgade områden, menar han. 

“Men med Uber Pop sker det dubbelt så många resor utanför innerstaden, vi täcker in alla förorter i Stockholmsområdet. Människor som aldrig haft en tanke på att ta taxi kan nu göra det. Jag är själv uppvuxen i en förort och då var taxi bara något som man tog i en krissituation”, säger han.

Men han fick också svara på kritiska frågor bland annat från Unionen och taxiförbundet. Den förstnämnda menade att det Uber gör “inte har varit jättebra för alla inblandade”.

“Jag är ödmjuk inför att man blir orolig när det kommer nya tekniker och lösningar. En del människor reagerar så”, säger han till Breakit.

Trafikverket har slagit fast att Uber Pop är svarttaxiverksamhet, vad säger du om det?

“Vi menar att Uber är något som ryms inom svensk lagstiftning”.

Även om myndigheterna tycker annorlunda?

“Det har varit ett antal rättsfall mot Uber Pop-förare, några friande och några fällande domar, men det har inte kommit någon prejudicerande dom än”, säger Alok Alström. 

Läs fler artiklar
LÄS MER