Bolaget såldes för 200 miljoner – nu sadlar han om till affärsängel

Funrock Nyheter24 Idéfusion
Bolaget såldes för 200 miljoner – nu sadlar han om till affärsängel

Jonas de Lange

Reporter

I höstas sålde Mikael A. Pettersson sitt andra bolag, AdX Search. Nu ska pengarna läggas på att investera i digitala bolag.

I förra veckan rapporterade Di Digital om att spelbolaget Funrock tagit in 6,5 miljoner i riskkapital. Mikael A. Pettersson och hans affärspartner och mentor Tommy Jönsson stod för 2,5 miljoner kronor av emissionen, i vilken bolaget värderades till 34 miljoner kronor. Det är alltså innan bolaget har släppt sitt första spel.

“Jag har varit intresserad av spelbranschen ganska länge. Det ploppar upp spelbolag hela tiden men Funrock tar verkligen strategigenren till nästa nivå i mobilen”, säger Mikael A. Pettersson.

Han började sin karriär i den digitala industrin med översättningssajten Tyda, som numera ägs av Nyheter24-gruppen, där han var investerare och affärsutvecklare.

“Vi gjorde en översättningssajt från engelska till svenska och svenska till engelska. Sedan sålde vi strax innan vi drog igång AdX. Vi fick reda på att Google var på väg att göra Google Translate och då sålde vi när vi fick chansen”, säger Mikael A. Pettersson.

I närmare tio år drev han upp annonsteknikbolaget AdX Search, som enligt honom själv har korats till ett av världens bästa verktyg för att maximera vinsten vid Google-annonsering.

I höstas sålde han bolaget till den amerikanska marknadsföringsplattformen Gravity 4. Prislappen hamnade på omrking 200 miljoner, varav 70 procent utgörs av aktier i det amerikanska bolaget.

“Uppköpet är utformat så att vi som sålde fick 70 procent av summan i Gravity4 aktier till en stor rabatt mot värderingen som väntas när bolaget börsnoteras, vilket sker 2016 eller 2017, säger Mikael A. Pettersson.

Exakt hur stor bit av kakan Mikael A. Pettersson får är oklart, men det är tillräckligt för att starta en karriär som affärsängel. Han har förvisso redan tjuvstartat lite, under tiden på AdX. Han har bland annat investerat i appverktyget Didmo och rabattjänsten Vouper.

“Jag har investerat lite tidigare men nu blir det väl på en mer professionell nivå. Det blir kanske 2-3 investeringar per år nu framåt”, säger han.

Vilken typ av bolag investerar du i?

“Det kommer vara fokus på spännande projekt relaterade till internet och mobilt. Nu är jag till exempel med och drar igång ett bolag som heter Idéfusion”, säger Mikael A. Pettersson.

Idéfusion fungerar ungefär som Linkedin men har fokus på att koppla ihop studenter och företag. Oturligt nog verkar Linkedin ha tänkt samma tanke själva och gjort en egen app för collegeungdomar i USA, så sent som nu i måndags.

Att han är medgrundare av ett bolag gör dock inte att han blir mindre aktiv i bolagen han investerar i.

“Jag kommer vara väldigt aktiv i bolagen och inte bara luta mig tillbaka och se hur det går. Tittar jag på tiden med AdX Search så var det väldigt många utmaningar under de sju åren. Sedan blev det bra till slut men man kan vara med och bidra i de utmanande processerna man känner igen sig i”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER