Tobii värderas till 2 miljarder - börjar handlas nästa fredag

Ögonstyrning
Tobii värderas till 2 miljarder - börjar handlas nästa fredag

På bilden: Tobii-grundaren John Elvesjö. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Breakit

På måndagen publicerade det svenska ögonstyrningsbolaget sitt prospekt inför noteringen där det ska ta in cirka 400 miljoner via en nyemission.

Det var ett bra tag sen ett tungt techbolag gick till Stockholmsbörsen men nu är det snart dags. Tobii, som grundades 2001 av John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson, är störst i världen på ögonstyrning och börjar handlas på Nasdaq Stockholm den 24 april.

Bolagets teknik används bland annat till att mäta annonser och som hjälpmedel för funktionshindrade - det sistnämnda genom att personer som inte kan använda sina händer i stället styr en dator med ögonrörelser.

Av prospektet framgår att Tobii ska ta in 400 miljoner kronor via en nyemission där bolaget värderas till mellan 2 miljarder och 2,2 miljarder kronor.

Vi på Breakit har varit i kontakt med flera större investerare som beskriver intresset som stort och att banan är krattad för en stark börsentré. Den sortens förutsägelser ska dock förstås alltid tas med en nypa salt.

Invifed, som är ett helägt dotterbolag till Wallenbergsfärens maktbolag Investor, Sjätte AP-fonden och Ram One har åtagit sig att fövärva aktier motsvarande 17,5 procent, 6,5 procent och 9,0 procent av det totala antalet aktier i erbjudandet.

Bland ägarna finns sedan tidigare också riskkapitalbolaget Northzone och grundarna själva.

Breakit/Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER