Mapillary i samarbete med GoPro - låter dig ladda bilder från cykeln

Mapillary Gopro
Mapillary i samarbete med GoPro - låter dig ladda bilder från cykeln

Jan Erik Solem, vd Mapillary. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Jan Erik Solem, vd på Mapillary, avslöjar att hans företag är en del av kamerabolaget GoPros nya utvecklingsprogram.

GoPro-integrationen gör att man nu kan styra kameran från Mapillarys app och ladda upp bilderna direkt från appen. Ingen extra GPS behövs och inga kablar. GoPro-kameran gör också att man kan samla in gatubilder med kameror på motorcyklar, cyklar, hjälmar eller till och med skateboards.

“Det känns otroligt kul. Vi har under en tid, i hemlighet, integrerat Mapillary med GoPro. Nu får vi äntligen gå ut med det här. I och med lanseringen kan vi nu för första gången också prata om samarbetet och tekniska detaljer på integrationen”, säger Jan Erik Solem.

Mapillary, som fungerar som ett crowdsourcat Google maps, var i förra veckan inbjudna av GoPro till ett event i San Fransisco. På eventet var ungefär 100 utvecklare och 33 utvalda partners på plats.

"Vi fick mycket intressant feedback, bland annat från personerna som bygger kamerorna. Det visade sig att väldigt få av deras ingenjörer förstod det breda användningsområdet. Många av dem tänkte, vilket säkert många generellt gör, att det är skidåkare och liknande som använder GoPro-kameror, men vi kunde visa att tekniken fyller en viktig funktion i många andra sammanhang. Bland annat använder Röda Korset GoPro-kameror och sedan laddar de först upp bilderna till Mapillary och sen till sina egna sajter”, berättar Jan Erik Solem.

Vad betyder det här samarbetet för er? 
“Det betyder mycket eftersom det nu bli mycket enklare att samla in kartbilder till Mapillary. Hittills har de flesta kartbilder som har laddats upp på Mapillary samlats in på mobilen, men det funkar ju inte i alla lägen. Man kan till exempel inte sätta mobilen på en cykel eller motorcykel för att det kommer att skaka för mycket. GoPro-kameran kan du ha på allt. Sätt kameran på cykel, bil, motorcykel,  skateboard, skidhjälmen eller vad som helst”.

Läs fler artiklar
LÄS MER