Lena Apler backar svenska startups - skitsnackare får henne att se rött

Breakit - Lena Apler backar svenska startups - skitsnackare får henne att se rött

Lena Apler, grundare och styrelseordförande i Collector. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

I veckan avslöjade Lena Apler att hon skulle investera 100 miljoner i startups inom fintech - men vem är egentligen kvinnan bakom miljardbolaget Collector? I Breakits intervju-serie 17 frågor får du veta mer om en av Sveriges framgångsrikaste entreprenörer.

1. Vad sysslar du med?
“Huvuddelen av min tid ägnar jag åt Collector som jag grundade för 17 år sedan. Jag är styrelseordförande i Collector AB och i Collector Bank och har ett antal andra styrelseuppdrag i bland annat Skistar och Platzer. Jag har också investerat i en del startups och spännande projekt. Collector har just dragit igång ett nytt bolag, Collector Ventures, där vi främst ska investera i fintechbolag som kan vara av intresse för Collectors fortsatta utveckling till den ledande digitala nischbanken i Norra Europa. Collector Ventures kommer att hanteras av NFT Ventures i Stockholm och vi har avsatt 100 miljoner för satsningen”.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
“Det finns inga alternativ som lockar mig mer just nu! Jag har en professionell drömtillvaro. Jag skulle kanske ägna lite mer tid åt träning, min blivande lägenhet på Mallorca och ‘dröna’ lite om jag inte hade haft så svårt att säga nej till roliga och utmanande uppgifter.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
“En ‘AI Lena’. Jag vill ha en robot, typ autopilot, som hanterar tråkiga men nödvändiga uppgifter, logiskt och rationellt utan emotionell påverkan. Autopiloten skulle gå på automatiskt vid vissa tillfällen, till exempel vid deklarationsdags, placering av pensionsavsättningar, när jag ska rensa garderober, tvätta, stryka med mera. Det skulle bli en kommersiell dundersuccé!”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
“Kränkning, orättvisa och skitsnackare får mig att se rött!”

5. Hur mår du just nu?
“Superbra! Har avverkat lunchträning på Nature Fitness med MIG (Marknadsföreningen i Gbg, red. anm.). Jag hade med mig två gäster, Jarno Vanhatapio och Magnus Emilson. Båda kända profiler inom it och e-handel. Dom kämpade tappert… Tyvärr hade vi ingen syrgas tillgänglig. Efter träningen åt vi läcker lunch på Mr P.”

6. Vilken är din största bragd någonsin?
“Oj, den har nog inte inträffat än.”

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?
“Jag är väldigt nöjd med att leva som mig själv. Men jag skulle gärna ha haft dagens klokskap och erfarenhet och varit 20 år yngre. Det finns så mycket att göra, hur ska jag hinna?”

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?
“Iphone, Facebook, Spotify, Google och mejl! Tänk att innan den fantastiska innovationen skickade man fax och ringde oupphörligt. Det tog ju oceaner av tid.”

9. När är du som mest produktiv?
“Ingen särskild tid på dygnet, men jag får många bra idéer i duschen. Min produktivitet beror mer på andra omständigheter, till exempel när jag är omgiven av energigivande människor, eller när utmaningar ska lösas och någon säger 'det går inte'.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
“Pippi Långstrump har varit min hjälte sedan femårsåldern. En oändligt klok, stark och orädd tjej som är lite lagom civilt olydig. Dessutom klarade hon av sin ensamhet galant och var generös med alla sina guldpengar.

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
“Jag vågar väl inte säga Collector där jag redan är stor aktieägare. Skulle kanske satsa på lite mer filantropiska projekt där jag kan öka mina investeringar. Till exempel i  E-education ‘Albert’, Hand in Hand och Mitt Liv, där jag också har investerat.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
“Jag kommer inte på några rejäla vurpor. Småvurporna är många, så jag är van att ta mig ur trixiga situationer med brallorna på.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
“Larry Ellison på Oracle verkar inte vara någon kul kille. Inte ens en vanlig weekend skulle jag vilja tillbringa med honom.”

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
“Iphone och hörlurar.”

15. Vad är utmärkande för folk som du gillar att umgås med?
“De är smarta, roliga, energiska, påhittiga och festglada. Jag orkar inte med personer som är negativa, missunnsamma eller som vältrar sig i egna eller andras problem.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?
“Tålamod och teknikförståelse. Det är visserligen två, men dom hänger ihop.”

17. Hur skulle du helst dö?
“I sömnen, vid 110 års ålder, efter en härlig krogkväll.”

Läs fler artiklar
LÄS MER