Analytiker lyfter Fingerprint - aktien steg på börsen

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Två analyser ger tummen upp för sensorbolaget.

Handelsbanken blir den första storbanken ut att börja följa det svenska techbolaget Fingerprint Cards. I en analys som skickades ut till bankens kunder under fredagen ger Handelsbanken rekommendationen köp på aktien. Riktkursen sätts till 600 kronor vilket kan jämföras med fredagens slutkurs på 558,50 kronor. I en nästa 60 sidor lång analys titulerar analytikern bolaget ”A prince of prints” och spår att Fingerprint Cards marknad kommer att femfaldigas till 2020. Kreditkort och internet of things pekas ut som de två nästa stora tillväxtmarknaderna men Handelsbanken tror också på fortsatt tillväxt inom mobiltelefoner.

Lite senare på fredagen kom det norska analyshuset Arctic med en analys inför kvartalsrapporten som Fingerprint Cards ska lämna 28 april. Arctic justerar upp sin försäljningsprognos för 2016 till 8.501 miljoner kronor och pekade samtidigt på att bolagsstämman 4 maj kan innebära en positiv injektion på aktiekursen. På stämman förväntas förslaget om ett återköpsprogram röstas igenom vilket innebär att 10 procent av aktierna får återköpas inom en 12-månaders period.

Arctic har en riktkurs på 850 kronor och den analysen i kombination med Handelsbankens positiva analys fick också fart på kursen under fredagen. Fingerprint-aktien lyfte med dryga 5 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER