Nya uppgifter: Notch plockade ut kvarts miljard - köpte privatjet

Minecraft
Nya uppgifter: Notch plockade ut kvarts miljard - köpte privatjet

Markus Persson. FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson lägger locket på om jättetransaktionen.

För drygt ett och ett halvt år sedan sålde Markus Persson sitt succéspel Minecraft till den amerikanska jätten Microsoft. Affären gjorde Markus Persson till en av Sveriges rikaste personer och han är idag god för över 10 miljarder kronor. 

Merparten av pengarna har Markus Persson placerat i sitt privata bolag Notch Enterprises. Det är också där som det nu skett en större transaktion, kan Breakits podcast avslöja.

Handlingar som nyligen blivit offentliga via Bolagsverket visar att Markus Persson, på en extra bolagsstämma i slutet av januari, bestämt att 252,8 miljoner kronor ska betalas ut till ett svenskt aktiebolag. Företaget som får pengarna heter RGB Aviation men vem som äger detta bolag är oklart.

Utbetalningen görs som en konsekvens av att Notch Enterprises drar in samtliga aktier från RGB Aviation. I klartext innebär det att RGB Aviation har lämnat tillbaka sina aktier i Notch Enterprises. RGB Aviation får för detta 252,8 miljoner kronor.

Enligt protokollet görs transaktionen för att RGB Aviation ”inte längre önskar vara aktieägare i Notch Enterprises”. RGB Aviation företräds av advokaten Jörgen Berglund som också sitter i styrelsen för detta bolag.

Men det behöver inte betyda att Jörgen Berglund faktiskt äger RGB Aviation och därmed har fått pengarna från Markus Perssons bolag. Breakit har sökt Jörgen Berglund för en kommentar men han har inte återkommit.

Det är inte osannolikt att det är Markus Persson själv som står bakom RGB Aviation. Enligt ägartjänsten Vembi tycks det också vara Markus Persson själv som äger RGB Aviation.

Efter att Breakit på fredagsförmiddagen avslöjat utbetalningen så har DI Digitial gått ut med uppgifter som tyder på att pengarna gått till att köpa ett privatjet. 

RBG Aviation, där Markus Persson alltså tycks kontrollera aktierna, står som ägare till ett flygplan av modellen BD-700 med Bombardier som tillverkare, uppger DI Digital. Ett plan av denna modellen går loss på cirka 250 miljoner kronor och som av en händelse delades pengarna ut till RGB Aviation den 5 februari i år - samma dag som RGB Aviation registrerades som ägare till privatjeten. 

Markus Persson själv verkar inte särskilt sugen på att bringa klarhet i historien. Vi frågade på torsdagen, via Twitter, Markus Persson vem som kunde ge svar på frågor kring transaktionen med RGB Aviation och Jörgen Berglund. Markus Perssons första respons blev denna:

Vi på Breakit blev en smula förvånade över detta påhopp från Markus Persson och följde upp med en fråga som han replikerade så här: 

Något svar på själva grundfrågan gav han dock inte.

Den här artikeln har uppdaterats 12:51 15 april 2016

Läs fler artiklar
LÄS MER