Scrive tripplar omsättningen med tjänst som dödar pappersavtalen

ScriveE-signering

Scrive-grundaren Lukas Duczko. Foto: Olle Aronsson

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

E-signeringstjänsten Scrive räknar med att öka försäljningen till strax under 20 miljoner i år. Nu laddar bolaget för att ta in en större riskkapitalrunda.

Svenska Scrive har utvecklat en mjukvara som låter kunderna skriva under avtal digitalt i stället för med papper och penna. Bolaget har varit i gång sedan 2010.

“När vi startade var det alldeles för tidigt. Marknaden var inte redo. Det är först nu som det börjar röra på sig på allvar”, säger Scrives vd Lukas Duczko.

Bolaget trefaldigade omsättningen under 2015, då den steg till 8,7 miljoner kronor. Lukas Duczko räknar med försäljningen stiger till strax under 20 miljoner i år.

Uppgången beror framför allt på att bolagets storföretagskunder har blivit mer aktiva i tjänsten. På kundlistan finns bland andra biluthyrningsjätten Avis och telekomjättarna Telia och Telenor, som använder Scrive för att skriva på avtal med kunder i butik.

Scrive tar betalt på tre sätt: Per butik, per transaktion eller per användare. Bolaget utvecklar ingen egen hårdvara utan installerar sin programvara på läsplattor som kunderna använder till underskrifter.

“Jag kan inte säga något exakt om hur mycket våra avtal med enterprise-kunderna är värda för oss. Men det är helt klart att vi får mer pengar ju fler butiker Avis, Telia och Telenor rullar ut e-signering i. Det är den största tillväxtmotorn för oss just nu”, säger Lukas Duczko.

Än så länge visar bolaget långt i från svarta siffror. Förlusten under 2015 landade på 11,6 miljoner kronor.

Lukas Duczko säger att Scrive, om bolaget väljer att göra det, kan nå lönsamhet under 2016 men att målet är att expandera snabbare efter nästa riskkapitalrunda - och därmed fortsätta göra förlust.

“Vi ska ta 25 procent av den totala e-signeringsmarknaden som nu växer fram i världen. För att nå dit så snabbt som möjligt måste vi satsa på tillväxt”, säger han.

Bolaget har hittills tagit in totalt 27 miljoner kronor i riskkapital, från bland andra privatinvesteraren Martin Wattin och Brummer-grundaren Svante Elfving.

“Planen är att vi ska ta in en ny runda i år som ska vara betydligt större än de 27 miljoner som vi hittills har tagit in”, säger Lukas Duczko.

Notering: Scrive har brutet räkenskapsår. Siffrorna i den här artikeln avser dock kalenderår.

Läs mer