Sök

L-politiker ger sig in i debatten: “Spotify utgör inte ett särintresse”

SpotifyPersonaloptionerBostadsbristen

Tv: Birgitta Ohlsson (L) och Mathias Sundin (L). Foto: Bertil Ericson/TT/Press. Th: Daniel Ek, vd för Spotify. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Breakit

Breakit

Digitaliseringen skapar startups inom alla områden, skriver de liberala riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson och Mathias Sundin i debattartikel.

En del avfärdar Spotifys krav på reformering av bostadsmarknad, utbildning och personaloptioner med att de utgör ett särintresse. Politiker ska alltid försöka väga ihop olika intressen, men i detta fall är inte Spotify ensamt. Inte heller talar de bara för en viss bransch. Digitaliseringen skapar startups inom alla områden och techföretag utgör en mycket stor och avgörande del av Sveriges nuvarande, och framförallt framtida arbetsmarknad.

En alldeles färsk undersökning från Linkedin tillsammans med Stockholm Business Region sätter fingret just på det. De har studerat sina 2,6 miljoner användare i Sverige, och 491.000 användare i Stockholm. Det flesta av användarna i Stockholm, 16 procent, jobbar inom tech. I hela Sverige är det 14 procent. 8 procent av yrkesprofilerna är IT, hela 68 procent högre än det globala genomsnittet. Av de topp tio arbetsgivare som anställt flest senaste året känner vi igen jättar som H&M, Scania och Nordea, men där finns också startupen Klarna.

Vad som också visar vilken global techhub Stockholm har blivit är nettoinflödet av talanger från andra städer och länder. Etta på listan är Uppsala, tvåa, tre och fyra är USA, Storbritannien och Indien. Femma kommer Göteborg.

Ni får ursäkta oss all denna uppräkning av siffror, men det är för att visa att Spotify inte är ensamt. Det går inte heller att kalla tech för en bransch. Bolagen som jobbar med internet eller teknik i någon form tillhör alla tech, men de sysslar med väldigt olika saker. Det är sjukvård, musik, mode, finans, reklam, transporter och mycket mer.

Digitalisering är inte ett särintresse, det är våra nya företag, det är vår nya arbetsmarknad. Därför måste det så klart få effekter på skolan, som Spotify pekar på. Det visar också hur feltänkt förslaget till reformering av personaloptioner är. Det får inte begränsas till vissa branscher.

Vad delägarskapet gör är att duktiga människor kan lockas från mogna branscher och stabila företag, till att använda sina kunskaper för att bygga upp nya bolag. Det innebär i många fall en risk. Att ge upp trygghet och en hög lön. Delägarskapet kan väga upp den risken och skapar också starka incitament för personalen att bolaget ska lyckas. Om det blir framgångsrikt får de dela på kakan och kan återinvestera både pengar och kunskap i ytterligare nya idéer.

Idag är beskattningen på personaloptioner skyhög för medarbetaren, dyrt för företaget och beskattas innan något verkligt värde ens har uppstått. Det måste ändras, men inte till ett förslag med nya begränsningar.

Spotifys åsikter delas brett av startup-communityn i Stockholm och Sverige, men går ännu bredare än så. Det är nödvändiga förändringar för att vi Sverige, på bred front, ska få fler växande företag, som kan finnas kvar i landet och växa sig riktigt stora här.

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna

Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna

Läs mer