Tappade hakan när Al Gore bjöd in - "en surrealistisk upplevelse"

Matsmart
Tappade hakan när Al Gore bjöd in - "en surrealistisk upplevelse"

Erik Södergren, Ulf Skagerström och Karl Andersson från Matsmart. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Det snabbväxande e-handelsbolaget Matsmart fick oväntad inbjudan från fredspristagaren.

Det är en exalterad Karl Andersson, vd på Matsmart, som Breakit får tag på via telefon i London, mitt under seminariet.
"Det är en surrealistisk upplevelse! Det här betyder så mycket!"

För några månader sedan kom det ett mejl till Karl Andersson som han trodde var ett skämt. Mejlet kom från Al Gore, tidigare vice president i USA och mottagare av Nobels fredspris. Enligt mejlet bjöd han in Matsmart, som enda nordiska bolag, till seminariet ‘The Future of food’ i London. Lite efterforskningar och ett telefonsamtal senare, stod det klart. Det inte var något skämt.

Som ett av 20 bolag blev Matsmart inbjudna till seminariet tillsammans med bland annat jättar som Coca Cola, Walmart och Nestlé.

Karl Andersson tror att anledningen till att en person som Al Gore överhuvudtaget känner till Matsmart beror på att när bolaget fick in riskkapital från Northzone så gick den nyheten ut internationellt. Al Gore blev intresserad eftersom han anser att bolaget gör något bra för miljön.

"Al Gore uppmärksammar oss för att vi gör något nytt,  annorlunda och disruptivt. Han är imponerad av vad vi gör och vill veta mer om oss vilket naturligtvis känns fantastiskt roligt.”

Vad händer nu på plats i London?
“Igår kväll var det välkomstmiddag på "Foundling Museum" vid Brunswick Square. Hela dagen idag har vi intressanta runda-bord-diskussioner då vi diskuterar idéer kring bland annat matsvinn. Här får vi möjlighet att träffar både stora, internationella företag och små intressanta uppstickare i andra länder som vi kan få jättespännande samarbeten med i framtiden. Jag har bland annat träffat en entreprenör som har växthus på ett tak i New York.”

Vill Al Gore investera i Matsmart?
“Nja, det har vi inte pratat med honom om. Det här är ett seminarium där vi diskuterar idéer kring matsvinn och miljöfrågor. Dessutom har vi redan investerare som vi är mycket nöjda med.”

Hur går det för Matsmart?
“Helt fantastisk. På två år har vi nått 80 miljoner i rullande omsättning, blivit uppmärksammade internationellt och nu det här, inbjudna av Al Gore! Det går inte riktigt att ta in allt som har hänt.”

Läs fler artiklar
LÄS MER