Norrköpings inbjudan till Spotify: Lämna Stockholm och flytta hit

Norrköpings inbjudan till Spotify: Lämna Stockholm och flytta hit

Lars Stjernkvist (S), Anne Revland, näringslivsdirektör, Reidar Svedahl (L)

Breakit

Efter Spotifys kritik mot entreprenörsklimatet i Sverige och Stockholm – nu skriver politiker och näringslivsföreträdare i Norrköping ett öppet brev till grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Som företrädare för Norrköpings är vi självfallet medvetna om att artikeln om Spotifys och andra företags framtid i Sverige har en tydlig politisk adress och budskap. Den debatten överlåter vi åt rikspolitiker att fortsätta föra. När det är sagt: många av de hinder och problem som Daniel Ek och Martin Lorentzon tar upp går att göra något åt nu. Vi vågar hävda att utvecklingen i Norrköping visar på det och därför hälsar vi er varmt välkomna till en stad som är på väg att förändra företagsklimatet och skapa en stark tillväxt.

Norrköping har en växande och flexibel bostadsmarknad. Det byggs mer i staden än det gjort på decennier och i jämförelse med Stockholm är priserna betydligt mer resonabla. Utbudet ökar på såväl hyres- som bostadsrätter mitt i city och i stadsnära områden. I Norrköping finns stora möjligheter att både och bo och arbeta centralt. 

Kommunen har nära samarbete med Linköpings universitet och Campus Norrköping där de tekniska utbildningarna står i centrum. Norrköping har ambitionen att bli än mer framstående som student- och forskningsstad och vi vill förstås behålla den kompentens som utbildas här. Tillsammans med framgångsrika företag vill vi öka Norrköpings attraktivitet för Sveriges mest kvalificerade arbetskraft inom många områden. 

Norrköping är en del av en växande region och kommunen ingår numera i Stockholm Business Alliance. Vårt unika läge i landet har gjort oss till ett logistikcentrum där glädjande nog allt fler företag väljer att placera sina centrallager. Med direkt anslutning till E4, E22, en stor hamn, flygplats och täta tågförbindelser – som när den planerade Ostlänken står färdig kommer att innebära en restid till Stockholm på 50 minuter – är Norrköpings transportmöjligheter svåra att konkurrera med. 

Allt handlar inte bara om praktiska lösningar. Norrköpings kommun verkar också för att vara en tilltalande stad att bo och leva i. Här finns ett rikt idrotts- och kulturliv och hit lockas flera stora evenemang varje år, såsom Sveriges största musikfestival Bråvallafestivalen. Det är inte för intet som Norrköping benämns som en musikstad. Norrköping är en liten storstad, med storstadens utbud men utan dess nackdelar. 

Vi håller med Daniel Ek och Martin Lorentzon om att det här är ett tillfälle som Sverige måste ta tillvara. Vi ska vara ett land som lockar till oss företag – inte skrämmer iväg dem. Sverige är ett av Europas mest framstående länder gällande snabbväxande företag, Norrköpings kommun vill vara med och skapa ett näringslivsklimat som får dessa startup-företag att stanna och utvecklas inom landets gränser. Det är avgörande för vårt lands framtida tillväxt.

I Norrköping finns den politiska viljan till att främja den nya tidens företag genom bostadsmöjligheter, kompetensförsörjning och nära kontakter mellan kommunen och näringslivet. Vi vill, vi kan och vi vågar. Därför välkomnar vi Spotify att besöka Norrköping för att se stadens potential och diskutera vidare utvecklingsmöjligheter för företag att växa här.

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande
Reidar Svedahl (L), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor
Anne Revland, näringslivsdirektör

Läs fler artiklar
LÄS MER