Galopperande tillväxt för svenska doldisspelet Star Stable

Star Stable
Galopperande tillväxt för svenska doldisspelet Star Stable

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Det svenska hästspelet Star Stable har i det tysta blivit en världssuccé med över 5 miljoner användare. Förra året flerdubblades omsättningen till 54 miljoner kronor och nu går finansmannen Claes-Henrik Julander in som ägare.

För fem år sedan köpte investerarna och entreprenörerna Johan Edfeldt och Ola Ahlvarsson upp rättigheterna till Start Stable. Då var det ett pc-spel för hästintresserade med en relativt liten användarbas. Men de som använde spelet, främst unga tjejer, var hängivna supporters och lade upp mängder av filmer kopplade till spelet på Youtube.

”Det engagemanget var grunden till att vi trodde att det här kunde bli något större”, säger Fredric Gunnarson.

Han har varit med sedan starten som styrelseordförande och tog över på vd-stolen från Colin Cragg i höstas.

Efter att de nya ägarna tagit över byggdes Star Stable om till ett onlinespel där medlemmarna kan rida tillsammans, utföra olika uppdrag och umgås. Med hjälp av nätet fick spelet snabbt viral spridning och användarbasen växte kraftigt. För ett år sedan hade Star Stable 2,5 miljoner registrerade användare och nu har den siffran alltså dubblerats. Star Stable tjänar pengar på att sälja uppgraderade medlemskap och olika prylar inne i spelet.

”Vi har nyligen passerat över 100 000 som är benämningen för våra betalande kunder. Då betalar man ungefär 5 euro i månaden för att få tillgång till hela spelet”, säger Fredric Gunnarsson.

Och i takt med att antalet användare rusat i höjden har också intäkterna ökat kraftigt. 2012 låg omsättningen på blygsamma 2,5 miljoner kronor men redan året efter hade försäljningen ökat till 24 miljoner kronor.

”2014 mer än dubblade vi omsättningen till 54 miljoner kronor och i år siktar vi på en mer än en dubbling till över 100 miljoner kronor”, säger Fredric Gunnarson.

Förra året gick också verksamheten runt för första gången men för säkerhetsskull har Star Stable nu fått in en del pengar från en extern investerare. Det är Claes-Henrik Julander, tidigare vd för Pan Capital som tjänade miljarder på datorstyrd aktiehandel, som går in som minoritetsägare. Han investerare drygt 10 miljoner kronor i en transaktion som värderar hela Start Stable till nästan en kvarts miljard kronor.

”Det handlar framför allt om att få ett bättre förhandlingsläge mot till exempel leverantörer. Då är det bra att ha en stark balansräkning att visa upp. Verksamheten tjänar pengar redan idag och vi växer snabbt men med lönsamhet”, säger Fredric Gunnarson.

Han tror att en viktig orsak att Star Stable blivit så populärt är att konkurrensen i målgruppen är relativt svag.

”Vi vänder oss till tjejer i åldern 8 till 16 år och det finns inte särskilt många spel som riktar sig till dem”, säger Fredric Gunnarson.

Spelet finns idag översatt till elva olika språk och företaget har drygt 30 anställda på kontoret som ligger i centrala Stockholm.

Läs fler artiklar
LÄS MER