Ljummen stämning när Facebook streamar konferens i Stockholm

Ljummen stämning när Facebook streamar konferens i Stockholm

Mark Zuckerberg talar inför utvecklarna i Sverige och San Francisco.

Jonas de Lange

Reporter

Trots grandiosa visioner från Zuckerberg och livestreamande drönare på skärmen var det långt ifrån någon karnevalstämning på startup-hubben Epicenter i Stockholm när Facebooks utvecklarkonferens sändes live.

I publiken sitter entreprenörer och utvecklare om varandra och smuttar på öl och vin. Ungefär varannan affärsutvecklare och programmerare, eller varannan kavaj och t-shirt om du så vill.

På skärmen framför publiken berättar Mark Zuckerberg, i år som tidigare år, att “Facebooks arbete nu är viktigare än någonsin tidigare”.

Flera av åskådarna tittar ned i sina telefoner, kanske för att kolla Facebook, och jag ser minst en illa dold gäspning. Men å andra sidan ska ju gäspningar vara smittsamma och jag ska inte svära på att jag inte var indexfallet - som första patienten kallas på medicinska.

Mark Zuckerberg och hans kollegor i USA berättar sedan i breda penseldrag, om vad som händer om fem och tio år. Bland annat ger Mark Zuckerberg en kort uppdatering på sitt projekt med att sprida internet till fyra nya miljarder människor.

“Det är riktigt coolt med visionen att ta ut internet och koppla upp fler människor. Dels är demokratiseringsaspekten intressant med att sprida information till fler men också att förändra i det lilla och låta folk dela med sina nära och kära”, säger Maria Ulfendahl, som följer konferensen från Epicenter.

Till vardags jobbar hon med användarupplevelser på kommunikationsbyrån Matador.

“Jag är här mest för att fylla på med inspiration och träffa folk. Det ska bli spännande att se hur de olika nya sakerna kommer att användas”, säger hon.

För en person med begränsad teknisk kompetens är det dock inte helt självklart hur de nya sakerna ska användas i framtiden.

Vissa grejer finns dock redan nu. Den nya Messenger-plattformen lanseras för alla företag som därmed kan hitta nya sätt att nå kunder, och till och med börja kränga prylar direkt i Messenger-appen. Hur det går till mer i detalj går det dock inte att få något tydligt svar på, annat än att man inte ska se det som att Facebook lanserar någon Klarna-utmanare.

Ett tydligt användningsområde som presenterades var Facebooks satsning för att ta död på telefonsupporten.

“Jag är riktigt taggad på deras maskininlärningsteknik. Delar av det är i och för sig gammalt nytt, men det är coolt att de berättar så mycket om det”, säger Stefan Dierauf, utbytesstudent från USA på KTH, och fortsätter:

“En sak som var mindre spännade var den nya VR-kameran. Det känns som att varenda plattform gör en open source. Google presenterade en sådan lösning förra året. Men jag kan vara biased eftersom jag har jobbat på Google”, säger han.

Att Facebooks egen representant på plats lyfter fram att evenamnget existerar som det mest intressanta kanske säger något om nyhetsskörden från tisdagskvällens händelse.

“Det mest intressanta tycker jag är att vi har lyckats samla 2.500 utvecklare i San Francisco som sitter och lyssnar på Mark och de andra”, säger Jacub Pudelek, som leder Facebooks partneringenjörsteam i EMEA.

Läs fler artiklar
LÄS MER