Sök

Framgångsmyten är överdriven och direkt skadlig för startups

Entreprenör

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Hur går det för er? Näringslivet skulle må bättre om fler vågade svara ärligt på den frågan.

På torsdagen berättade grundaren Alexandra Bylund att hennes startup Newshubby gått i konkurs. Det var ännu ett exempel på faktumet att de flesta startups som ser dagens ljus aldrig blir några succéer, utan läggs ner.

Det är viktigt att vi på Breakit rapporterar om sådana "negativa" nyheter. Låt mig förklara varför. 

I måndags var jag på ett event och intervjuade bland andra Anna Norin, medgrundare till Meduniverse. Bolaget startade 2008 med en vision om att bygga ett “Facebook för läkare”. Den idén gick åt skogen.

Meduniverse fick börja om med en ny affärsmodell och nu har bolaget till slut, efter många vedermödor, börjat lyfta. Anna Norin berättade om hela processen på ett öppet och ärligt sätt.

Få saker är så befriande som att höra en entreprenör berätta om sina värsta stunder i karriären. Det ger värdefulla insikter om hur man bygger ett företag men det ger också tröst för andra som kämpar som egenföretare.

Att prata om misslyckanden är särskilt relevant i startupindustrin, där många bolag har modeller med skyhög risk som sannolikt kommer att floppa.

Trots det verkar techbranschen närmast besatt av att odla sin egen framgångsmyt. Det är ryggdunkar och hallelujah-stämning hela dagen lång. Att prata om mindre smickrande sidor hos våra nya svenska entreprenörshjältar är som att svära i kyrkan.

Få entreprenörer vill berätta om sina misslyckanden. När vi på Breakit ändå rapporterar om bakslag händer det inte sällan att folk i branschen kritiserar oss för att vi “inte stöttar ekosystemet”.

Jag tror att branschen på så sätt gör sig själv en björntjänst.

Att misslyckanden kommer fram i ljuset är extremt värdefullt, eftersom det tjänar som en varning för andra entreprenörer om hur man inte ska göra.

Mer öppenhet kring floppar skapar också en kultur där det är okej att misslyckas. Bara för att du är killen bakom stans största startupfiasko behöver du inte vara en paria i branschen för all evighet.

Jag är övertygad om att större öppenhet ökar kvaliteten på startupföretagen och det kringliggande ekosystemet.

För att bidra till en utveckling i den riktningen har vi på Breakit den senaste veckan publicerat flera intervjuer med grundare som talar ut om stora misstag och om att hoppa av bolaget man själv har grundat. Läs dem.

Läs mer