Fyndiqs styrelse drar tillbaka 100 miljoner kronor i riskkapital

FyndiqNorthzoneIndustrifonden

Fyndiqs vd Dinesh Nayar och Northzones styrelseledamot Jessica Nilsson. Foto: Sara Lindh

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Fyndiq lägger utlandsexpansionen på is och säger upp personal. Grundarna har också beslutat sig för att inte utnyttja optionen om att ta in mer riskkapital från Northzone och Industrifonden.

På tisdagsmorgonen meddelade fyndsajtens vd i ett mejl till Breakit att 28 procent av personalen ska sägas upp. Orsaken är en inställd utlandsexpansion.

Nu berättar medgrundaren Dinesh Nayar mer om beslutet.

"Det är aldrig roligt att säga upp personal. Bakgrunden är ett beslut från oss grundare om hur vi kan bygga bolaget långsiktigt och ta ansvar gentemot våra aktieägare, våra anställda och våra handlare. Då landade vi i ett beslut om att fokusera på Sverige. Vi presenterade det förslaget för styrelsen. Vi har fattat ett enigt beslut i styrelsen om att gå på den linjen", säger han.

Beslutet innebär att Fyndiq minskar antalet medarbetare från cirka 120-130 personer idag, till cirka 80 personer efter nedskärningen. Nu ska bolaget fokusera på att nå lönsamhet i Sverige, där fyndsajten redan idag omsätter över 300 miljoner med en tillväxt på 60 procent.

De som berörs är bland annat personal inom sälj, marknadsföring, kundtjänst och rekrytering.

Dinesh Nayar säger att de skrotade expansionsplanerna delvis beror på att marknaden för att ta in riskkapital har börjat se tuffare ut.

"Om vi inte når lönsamhet är vi beroende av att kunna ta in riskkapital. Vi ser tendenser från många andra håll att det börjar bli ett kärvare klimat vad gäller finansiering. I min roll måste jag fråga mig: Var står vi om tolv månader? Om vi hade ökat takten i Tyskland hade riskprofilen gått från röd till mörkröd. Vi känner att det vore oansvarigt", säger Dinesh Nayar.

Han betonar att förslaget kom från grundarna men att det har vuxit fram i en "väldigt transparent dialog" med bolagets investerare.

Beslutet innebär att Fyndiqs styrelse, där grundarna sitter tillsammans med bland andra Northzones Jessica Nilsson, drar tillbaka en del av en redan kommunicerad riskkapitalrunda.

Det var i november 2014 som Fyndiq meddelade att bolaget tagit in 150 miljoner kronor i riskkapital från Industrifonden och Northzone.

Den som granskade dokumenten från Bolagsverket kunde då se att riskkapitalanskaffningen skedde genom så kallade konvertibler - lån som kan omvandlas till aktier i bolaget vid ett senare tillfälle.

Konvertibeln gjordes i vad som på finanssvenska kallas för trancher. Det innebär lite förenklat att bolaget får tillgång till pengarna en del i taget i stället för alltihop på en gång.

Dinesh Nayar säger att Fyndiq har använt de första 50 miljonerna i den rundan.

Nu har bolaget fattat beslut om att inte utnyttja optionen om övriga 100 miljoner. Rundan blir således mindre än vad som tidigare har kommunicerats.

"Det var inte en avgörande faktor för beslutet om att skjuta på utlandsexpansionen. Vi grundare valde att inte utnyttja den setupen, delvis eftersom vi vill fortsätta ha kontroll över bolaget", säger Dinesh Nayar.

Läs mer