David Lowery: Därför stämmer jag Spotify på 1 miljard

Breakit - David Lowery: Därför stämmer jag Spotify på 1 miljard

FREDRIK SANDBERG / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

David Lowery är mannen bakom en av rättsprocesserna mot svenska Spotify. Nu talar han ut om orsaken till stämningen i en intervju med Billboard.

"Spotify är nerlusat med olicensierade spår. Bolagets investerare äger en copyrightbrott-maskin. Det enda sättet att bli av med de här problemen är, så som jag ser det, att föra en grupptalan mot företaget", säger David Lowery till Billboard.

Den amerikanska artisten är talesperson för en grupp musiker som kräver Spotify på 150 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor.

Deras krav står fast trots att den amerikanska låtskrivarorganisationen NMPA kommit överens om förlikning med Spotify i rättighetsfrågan.

Enligt David Lowery har Spotify laddat upp låtar från en lång rad indieartister som inte är anslutna till NMPA. Ett alternativ vore förstås att de artisterna gick med i branschorganisationen och på så vis indirekt kunde få ersättning från Spotify.

"Men vi pratar om väldigt mycket musik. Det skulle kräva att miljontals indielåtskrivare hoppar på NMPA-uppgörelsen. Det skulle ta väldigt lång tid. Och grundproblemet förändras inte. Det sker fortfarande copyright-brott hela tiden", säger han.

Spotify har tidigare sagt till Breakit att bolaget, i de fall där det inte är bekräftat vem som äger en musikrättighet, sätter av ersättning till den låtskrivaren i en fond - i väntan på data om vem som äger låten.

David Lowery menar dock att det är fel eftersom bolaget inte har frågat artisten om lov.

"Det borde vara såhär: Om du inte har data på vem som äger låten - använd inte låten", säger han till Billboard.

Läs fler artiklar
LÄS MER