Nybildade Northern Light Capital ska investera i startups i Norrland

Uminova Innovation Infotech Umeå
Nybildade Northern Light Capital ska investera i startups i Norrland

Umeå är staden där Northern Light Capital kommer ha sin bas. Foto: Flickr

Johanna Ekström

Reporter

“Det känns inte lika överhettat som Stockholm”, säger partnern och medgrundaren Jan Snygg.

Northern Light Capital består i nuläget av mellan 10-15 privata affärsänglar. Initiativet kommer delvis från Infotech Umeå och universitetets inkubator Uminova Innovation.

Målet är att investera i bolag som siktar internationellt.

“Vi kommer fokusera på de entreprenörer och bolag som har globalt gångbara affärsidéer och en skalbar affärsidé”, säger Jan Snygg och fortsätter:

“Vi kommer inte vara extremt tematiskt fokuserade, men satsningar inom it, medtech och cleantech ligger nära till hands. Men vi är också intresserade av områden som internet of things och fintech, där tror vi det kommer hända mycket”.

Tanken är att investera i bolagen i ett tidigt skede, och gå in med mellan 500.000 och ett par miljoner kronor.

“Systemet är uppbyggt så att bolaget som vi har bildat gemensamt kommer att gå in med en del pengar, sedan kommer en del partners gå in med extra kapital i bolag som de känner lite extra för. På så sätt dubblas kapitalet”, säger Jan Snygg.

Northern Light Capital kommer dock inte bara stoppa in pengar i techbolagen, utan kommer också bidra med kompentens.

“Det är vi noga med, om vi inte har de nödvändiga resurserna så kanske vi inte går in i just det bolaget”, säger han.

Jan Snygg, med en bakgrund bland annat på storbolag som Ericsson och som som investerare på andra riskkapitalbolag, bor till skillnad från de andra i nätverket inte själv i Norrland, utan på Värmdö utanför Stockholm.

Han fick upp ögonen för den norrländska techscenen när han fick i uppdrag att dra igång Infotech Umeå, som är inkubatorn Uminovas satsning på tech.

“Jag har fått bra kontakter där och är imponerad av entreprenörskapet och vilken solid kompetensbas det finns. Det känns heller inte lika överhettat investeringsmässigt som Stockholm kan göra ibland. Det finns saker i landet som det är väldigt bra kvalitet på och där konkurrensen inte är riktigt lika hård”, säger han.

I nuläget tittar riskkapitalbolaget på en rad startups. Men ingen investering är gjord än.

“Vi märker att det finns ett väldigt stort intresse bland bolagen. En av utmaningarna blir att inte bara rusa på och börja investera. Alla är sugna på att investera nu, men vi ska verkligen göra det noggrant”, säger Jan Snygg.  

Läs fler artiklar
LÄS MER