Volvo vill testa självkörande bilar - på huvudleder i kinesiska städer

Volvo vill testa självkörande bilar - på huvudleder i kinesiska städer

En av Volvos självkörande bilar. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Kampen om att bli först med självkörande bilar blir allt hårdare. Nu ska Volvo sätta testbilar på kinesiska vägar för att samla in data snabbare än konkurrenterna.

Farthållare och vägassistans har funnits i bilar sedan länge. Det är dock fortfarande en bit kvar tills världens bilförare kan släppa ratten helt och hållet. Den största utmaningen för biltillverkarna är att eliminera risken för krockar och fel.

“Det räcker inte att man har en bil som klarar sig själv 'för det mesta', det måste vara hundraprocentigt för att man ska kunna ta kontrollen helt från föraren”, sade Volvos teknikexpert Erik Coelingh till Breakit för ett par månader sedan.

För att göra bilen tryggare krävs mängder med kördata. Nu rapporterar Financial Times att just Volvo har hittat en lösning för att hinna före konkurrenterna.

Bolaget planerar att skicka ut 100 självkörande bilar på Kinas mest traffikerade vägar för att maximera datainsamlingen.

Den numera kinesiskägda bilproducenten har redan en plan om att få ut 100 självkörande bilar på Göteborgs gator mot slutet av 2017. Någon tidsplan för det kinesiska projektet har inte presenterats men man kan gissa att det kommer i kölvattnen av lanseringen i Göteborg.

Enligt Financial Times kan satsningen även vara ett sätt att positionera sig på den växande kinesiska marknaden, utöver själva testerna. Landet är känt för att ha stora problem hög dödlighet i trafiken. Förra året dog över 200.000 personer i trafiken i Kina. Att bilar blir självkörande kan på sikt hjälpa landet att lösa det problemet.

Läs fler artiklar
LÄS MER