Kinnevik ser köpläge när priserna faller på onoterade techbolag

Kinnevik
Kinnevik ser köpläge när priserna faller på onoterade techbolag

Lorenzo Grabau, vd Kinnevik , och Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik. FOTO: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Kinneviks vd Lorenzo Grabau flaggar för nya investeringar - har nästan 3 miljarder kronor att shoppa för.

"2016 kommer bli ett mer attraktivt år för nya investeringar med tanke på den sannolika åtstramningen av tillgängligt kapital för privata digitala konsumentföretag" - det slår Lorenzo Grabau fast i Kinneviks årsredovisning som släpptes på torsdagsmorgonen.

Lorenzo Grabau konstaterar att Kinnevik har mellan 2 och 3 miljarder kronor avsatta för nya investeringar. Han spår att Kinnevik kommer att göra 2 till 4 nyinvesteringar under 2016. Samtidigt ska Kinnevik ”fortsätta att skala ner antalet innehav” vilket i klartext innebär att investmentbolaget planerar för att göra sig av med flera av sina investeringar.

Under fjolåret sålde Kinnevik sina aktier i den ryska Blocket-kopian Avito. Det blev en fantastisk affär för Kinnevik som tidigt trodde på de svenska entreprenörerna Filip Engelbert och Jonas Nordlander idé att bygga upp en motsvarighet till Blocket i Ryssland - det som idag är Avito. Av årsredovisningen framgår att den utdelningen på den ursprungliga insatsen på 438 miljoner kronor slutade på hela 7 200 miljoner kronor.

Lorenzo Grabau är dock tydlig med att han räknar med ett tufft 2016:

”Vi förväntar oss att 2016 förblir ett utmanande år för värderingarna av våra bolag, särskilt de som är exponerade mot tillväxtmarknadernas valutor”, skriver han i sitt vd-ord i årsredovisningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER