Kinnevik ser köpläge när priserna faller på onoterade techbolag

Breakit - Kinnevik ser köpläge när priserna faller på onoterade techbolag
Lorenzo Grabau, vd Kinnevik , och Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik. FOTO: Press
Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Kinneviks vd Lorenzo Grabau flaggar för nya investeringar - har nästan 3 miljarder kronor att shoppa för.

Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

"2016 kommer bli ett mer attraktivt år för nya investeringar med tanke på den sannolika åtstramningen av tillgängligt kapital för privata digitala konsumentföretag" - det slår Lorenzo Grabau fast i Kinneviks årsredovisning som släpptes på torsdagsmorgonen.

Lorenzo Grabau konstaterar att Kinnevik har mellan 2 och 3 miljarder kronor avsatta för nya investeringar. Han spår att Kinnevik kommer att göra 2 till 4 nyinvesteringar under 2016. Samtidigt ska Kinnevik ”fortsätta att skala ner antalet innehav” vilket i klartext innebär att investmentbolaget planerar för att göra sig av med flera av sina investeringar.

Under fjolåret sålde Kinnevik sina aktier i den ryska Blocket-kopian Avito. Det blev en fantastisk affär för Kinnevik som tidigt trodde på de svenska entreprenörerna Filip Engelbert och Jonas Nordlander idé att bygga upp en motsvarighet till Blocket i Ryssland - det som idag är Avito. Av årsredovisningen framgår att den utdelningen på den ursprungliga insatsen på 438 miljoner kronor slutade på hela 7 200 miljoner kronor.

Lorenzo Grabau är dock tydlig med att han räknar med ett tufft 2016:

”Vi förväntar oss att 2016 förblir ett utmanande år för värderingarna av våra bolag, särskilt de som är exponerade mot tillväxtmarknadernas valutor”, skriver han i sitt vd-ord i årsredovisningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER