Svenska it-entreprenörer anlitade utpekade Panama-byrån

Svenska it-entreprenörer anlitade utpekade Panama-byrån

Foto: Arnulfo Franco/Ap

Johanna Ekström

Reporter

Nu avslöjas allt fler detaljer kring vilka svenskar som haft att göra med advokatbyrån i Panama - som hjälpt mängder av rika personer att skatteplanera. Några av är framstående svenska it-företagare.

Under måndagen avslöjade DN att en känd it-miljonär haft ett bolag som var skrivet på advokatfirman Mossack Fonsecas adress i Panama. 

Efter att Skatteverket upptäckt hur mannen, genom ett avancerat upplägg med flera bolag, fått dolda utdelningar på närmare 47 miljoner kronor under 2007 eftertaxerades han under 2012.

Tidningen uppger att man tagit del av offentliga handlingar som knyter flera svenska företagare till advokatfirman.

Förutom it-miljonären märks också tre personer bakom en pokersajt.

Pokerbolaget, som uppgav sig ha sitt säte på Brittiska Jungruöarna, köptes upp av en internationell pokerjätte för 120 miljoner kronor under 2005.

Men bara något år senare  delgavs de tre grundarna misstanke om grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Skälet var att Skatteverket ansåg att de inte alls drivit bolaget från Jungfruöarna - utan från Skara - och att de genom upplägget undgått att betala skatt i Sverige.

Under 2011 dömdes de tre männen för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år vardera samt till fem års näringsförbud.

I hovrättens dom, som DN tagit del av, framgår att det var just Mossack Fonseca som hjälpt pokerbolaget att etablera sig på Jungfruöarna.

Om de och den svenska it-miljonären också är med i det läckta materialet som SVT tagit del av är ännu inte fastställt.

Läs fler artiklar
LÄS MER