Nest lägger ned smarta hem-pryl - då ifrågasätts hela branschen

Breakit - Nest lägger ned smarta hem-pryl - då ifrågasätts hela branschen

Foto: Pressbild från Revolv.

Jonas de Lange

Reporter

Amerikanska Nest lägger ned smarta hem-hubben Revolv. Det väcker både ilska och oroande frågor för IOT-branschen.

Om bara en dryg månad avvecklas smarta hem-produkten Revolv, som är gjord för att styra en rad olika prylar i hemmet, rapporterar amerikanska The Verge.

Bolaget Revolv köptes av Alphabet-ägda Nest i oktober 2014. Bolaget köptes in för att jobba med utvecklingen av Nests egen IOT-plattform för sina smarta brandvarnare, termostater och övervakningskameror.

Plattformen Revolv har fungerat parallellt med Nest men läggs nu alltså ned. Både hårdvaran och den tillhörande appen slutar att fungera redan om en dryg månad.

“Den 15 maj slutar mitt hem att fungera. Utomhusbelysningen kommer inte att gå på, säkerhetsbelysningen kommer sluta reagera på rörelser och mitt hemgjorda anti-inbrottssystem kommer också sluta funka”, skriver entreprenören och Revolv-användaren Arlo Gilbert i ett blogginlägg.

Även om smarta hem-tjänsten inte hade särskilt många kunder, kan Nests beslut att lägga ned tjänsten väcka vissa frågor som IOT-branschen inte är redo att svara på.

Att sätta upp ett smart hem kostar både pengar och tid. Vissa kunder känner sig, kanske med rätta, lurade när hela tjänsten plöstligt försvinner utan någon tydlig anledning.

En rad nya startups inom segmentet är på väg upp och fram. En del av dem kommer utan tveckan att gå i graven. Andra kommer, i likhet med Revolv, att avvecklas efter att ha köpts upp. Kvar står kunderna med “en tom burk hummus” för 300 dollar, som Arlo Gilbert beskriver det.

“Innebär internet of things slutet för det privata ägandet? Köper vi bara hårdvara som medvetet är gjord för att fungera tillfälligt?” frågar Arlo Gilbert sig.

Läs fler artiklar
LÄS MER