"Livets hårda skola" – den har format några av världens rikaste

"Livets hårda skola"  – den har format några av världens rikaste

Foto: TT

Johanna Ekström

Reporter

En fjärdeldel av världens mest förmögna entreprenörer har aldrig tagit någon examen.

Det visar en undersökning utförd av det brittiska marknadsföringsbolaget Verve Search, som Financial Times har tagit del av.

Tidningen konstaterar att de rikaste entreprenörerna inte bara har mer pengar än alla andra, de har i stor utsträckning också färre högskolepoäng än de tjänstemän som arbetar i bolagen.

För det är inte bara avhopparnas egna affischnamn - Bill Gates och Mark Zuckerbeg - som saknar fullständig examen.

Ungefär hälften av de miljardärer som ingick i undersökningen hade tagit en kandidatexamen. 20 procent hade tagit en master.

Samtliga tog sig också till toppen på egna meriter, snarare än genom ärvda pengar.

Datan som undersökts har delvis hämtats från Forbes årliga lista över världens rikaste, och information om personernas utbildningar har sammanställts genom offentliga data.

Enligt Financial Times har de allt dyrare universitetsavgifterna i bland annat USA fått många att ifrågasätta hur viktigt det verkligen är för unga personer som vill starta eget att ha tagit en examen först.

Miljardären Peter Thiel, en av medgrundarna till Paypal, är en av de som är kritisk till systemet och som därför instiftat ett stipendium som uppmuntrar studenter att skippa universitetet helt.

Stipendiet, som är på drygt 900.000 kronor, går till unga som “vill bygga nya saker i stället för att sitta i ett klassrum”.

Läs fler artiklar
LÄS MER