Damberg i ny charmoffensiv mot startups utanför Stockholm

Minatjänster.se
Damberg i ny charmoffensiv mot startups utanför Stockholm

Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Regeringens startup-politik har anklagats för att vara alltför Stockholmscentrerad. För att mildra kritiken mötte näringsministern på måndagen ett gäng techbolag från runtom i landet.

När näringsminister Mikael Damberg gick ut med att Stockholm ska göras till “världens bästa startupstad", reagerade bland annat den Malmö-baserade affärsängeln Hampus Jakobsson.

Han sa till Dagens Industri att det var “jävligt förolämpande" som om Skåne "är ett annat land".

Som ett svar på kritiken mot politikens stockholmscentrering i startupfrågan har regeringen tagit initiativ till en startup-bootcamp under 2016 - ironiskt nog placerad i Stockholm.

Tillsammans med Tillväxtverket kommer 40 olika startups från runtom i landet vid fyra olika tillfällen träffas för att nätverka, öva på att pitcha och få affärscoachning under en veckas tid, bland annat.

Satsningen kostar 2,5 miljoner kronor.

Under månadagen gick startskottet och tio startups fick pitcha sina idéer för Mikael Damberg.

“Det här är ett sätt att möta Stockholmsfixeringen när det gäller innovationskraft, för hela Sverige är innovativt. Men det kan finnas saker som man kan behöva hjälp med som innebär att man behöver koppla upp sig mot Stockholm”, sa Mikael Damberg och fortsatte:

“För man måste också vara ärlig och säga att det finns en unik kompetens i Stockholm, det finns unikt mycket kapital här och det finns unika nätverk här. Om vi inte lyckas koppla ihop bolag med de tillgångar som finns i Stockholm så förlorar hela Sverige på det”.

Han ser initiativet, som kallas för Swedish Startup Bootcamp, som något av ett demokratiseringsprojekt.

“Man måste fundera på, vad är det man inte har i Norrland eller Blekinge på samma sätt som i Stockholm? Man har idéerna och tankarna, men när man ska ha tag i kapital och hitta rätt partners så finns ofta nätverken och kapitalet i just Stockholm. Det hoppas vi att det här ska hjälpa till med”.

En som känt av problematiken är Joakim Sjöblom på det Göteborgsbaserade bolaget Minatjänster.se, som deltog under måndagen.

“Det har varit en het diskussion i vårt bolag om vi ska röra oss mot Stockholm eftersom kapitalet finns i Stockholm. Vi lyckades på västkusten, men det var en utmaning. Stockholm är favoriserat”, säger han och fortsätter:

“Det är kul att en myndighet tar det här initiativet, att vi har en minister på plats och att det är statligt finansierat. Det visar uppskattning mot oss som startups, det finns genier och bra idéer över hela landet”.

Läs fler artiklar
LÄS MER