Facebook ser dig var du än går - även i den virtuella världen

Breakit - Facebook ser dig var du än går - även i den virtuella världen

Foto: Flickr/Sergey Galyonkin

Jonas de Lange

Reporter

Ny information tyder på att Facebook loggar ditt beteende på den nylanserade platformen Oculus Rift.

Det rapporterar sajten Uploadvr.

Facebook tjänar redan enorma pengar på att erbjuda information om användarna som annonsörer kan använda för att hitta rätt målgrupp. Bara under fjärde kvartalet 2015 sålde sociala medier-jätten annonser för 45 miljarder kronor.

Nu visar det sig att bolaget inte nöjer sig med informationen som samlas in via användarnas Facebook-konton.

När man använder de nya VR-brillorna Oculus Rift skickas nämligen data om användandet tillbaka till Facebook. Exakt vad Facebook faktiskt använder är än så länge oklart men av användarvillkoren verkar det vara rätt öppet för bolaget att spara på precis allt. Det innefattar bland annat var du befinner dig, när du använder headsetet, vad du använder för typ av dator och hur du rör dig och agerar i den virtuella världen.

Av användaravtalet framgår även att informationen kan säljas vidare eller rent av samlas in av tredjepartsbolag. Det står också att informationen kommer att användas i marknadsföringssyfte.

När ögonstyrningsteknik, som till exempel svenska Tobii:s, integreras i headsetet innebär Facebooks regler att annonsörer kan registrera exakt hur länge varje enskild användare tittar på reklaminnehåll och göra sin produktplacering mer effektiv.

Med andra ord kan Facebook och bolagets annonsörer ha full koll på exakt vad du tittar på och hur du påverkas av innehållet.

Läs fler artiklar
LÄS MER