Taxibolag uppmanar förarna: Ange Uber Pop-bilar till polisen

Uber Cabonline Uber
Taxibolag uppmanar förarna: Ange Uber Pop-bilar till polisen

Foto: Privat.

Johanna Ekström

Reporter

Taxikriget i Sverige trappas upp ytterligare. Nu uppmanar flera etablerade taxibolag sina förare att ange misstänkta Uber Pop-förare - i vad Uber kallar för en häxjakt.

I ett meddelande som gått ut till alla Cabonlines taxiförare uppmanas chaufförerna att ange misstänkta Uber Pop-förare.

“Vi vill hjälpa polisen att hitta de über pop bilar som finns i stan”, skriver taxitjänsterna i ett meddelande som signeras Cabonline Group.

Taxiförarna uppmanas att ta registreringsnummer på de misstänkta Uber Pop-bilarna, och ringa eller mejla in dem till sitt respektive taxibolag.

Cabonline, tidigare Fågelviksgruppen, är en av Nordens största taxikoncerner med varumärken som Taxi Kurir, Top Cab, Taxi Skåne, Sverigetaxi och Taxi 020 i sitt stall.

Det var en anonym tipsare, som själv åkt med en Uber Pop vars förare var rädd att bli upptäckt, som först uppmärksammade Breakit på att meddelandet gått ut.

Att det stämmer bekräftas också av Taxi 020:s vd Claes Löfvenberg:

“Det stämmer, det har gått ut för att Uber Pop är en olaglig verksamhet och de tar våra chaufförers arbetstillfällen. Vi vill hjälpa både chaufförerna och samhället att stoppa svarttaxiverksamheten”, säger han.

Hur har chaufförerna reagerat på utskicket?

“Vi har fått en jättestor respons. Det bara väller in tips som vi skickar vidare till polisen”, säger han.

Hur stor konkurrent är Uber Pop för er?

“De tar körningar på marginalen för våra chaufförer, men det är svårt att veta exakt eftersom de aldrig redovisar några omsättningssiffror”, säger Claes Löfvenberg.

Uber Sveriges talesperson Oliver Carrà säger att bolaget blivit varse att meddelandet har skickats ut.

“Det är beklagligt att de stora taxibolagen väljer att agera med den här aggressiviteten, det är helt vanliga människor som hamnar i kläm, i vad som känns närliggande en häxjakt”, säger han och fortsätter:

“Uber Pop-förare är vanligt folk med körkort, som är tidigare ostraffade, som vill sänka kostnaderna av att ha en egen bil genom att erbjuda andra skjuts. Det är strukturellt något helt annat än att ha en heltidssysselsättning som taxichaufför”.

En granskning som Di Digital gjorde förra sommaren visade dock att det gick bra att bli Uberförare utan att företaget fått in utdrag ur belastningsregistret. Något som enligt Uber var "en tillfällig rutinmiss".

Svenska myndigheter delar inte heller uppfattningen att Uber Pop är väsenskilt från taxiverksamhet. Enligt Transportstyrelsen gör Uber Pop-förare sig skyldiga till olaglig taxitrafik. Ett antal UberPop-förare har också dömts till dagsböter, nyligen i Svea hovrätt där rätten slog fast att det rörde sig om olaglig taxiverksamhet. 

Uber menar dock att domarna riktats mot de enskilda förarna och inte mot Uber som företag. 

“Vi vidhåller att Uber Pop ryms inom ramarna för svenska regelverket. Men vill se en ny, framtidssäker och teknikneutral reglering och välkomnar regeringens initiativ till en översyn. Vi anser att samåkning kan skapa stora värden för det svenska samhället”, säger Oliver Carrà.

Regeringen har tillsatt en utredning för att reda ut vilka regler som bör gälla kring samåkningstjänster och taxi. Den väntas bli klar i december 2016.

Läs fler artiklar
LÄS MER