Beslut tvingar Bahnhof att lämna abonnemangsuppgifter till polisen

Bahnhof Datalagring
Beslut tvingar Bahnhof att lämna abonnemangsuppgifter till polisen

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT.

Sara Lindmark

Reporter

Polisen får rätt att hämta uppgifter från internetleverantörer – oavsett vilket brott det handlar om. Beslutet från Post- och telestyrelsen, PTS, har rört upp en storm på sociala medier.

Svenska företag måste enligt direktivet om datalagring lagra uppgifter om vem som surfar för att myndigheterna ska kunna lösa och förhindra brott. Men den svenska internetleverantören Bahnhof använder sig av en teknisk lösning för att komma runt lagen.

Vid fem tillfällen har polisen begärt ut uppgifter om abonnemang som rör olika ip-nummer. Bahnhof har dock vägrat att lämna ut uppgifter om sina kunder. Man hänvisar till ett avgörande i EU-domstolen och vägrar att lämna ut abonnentuppgifter om inte misstankarna gäller grov brottslighet.

“Man tror att lagen används för att jaga terrorister men det gör den inte. Den används oftast för att tillgodose olika upphovsrättsliga frågor som att ladda ner eller strömma filmer,” säger Jon Karlung, vd för Bahnhof, till Expressen.

Till slut anmälde polisen Bahnhof till Post- och telestyrelsen, PTS, som är en förvaltningsmyndighet med ansvar för elektronisk kommunikation. Och i dag kom beslutet som ger myndigheterna rätt mot Bahnhof.

Uppgifterna måste lämnas ut oavsett vilket brott det handlar om.

“Myndigheterna vill ha full sökbarhet in i medborgarnas digitala liv, utan att operatörerna eller domstolarna blandar sig i. Exakt detta varnade vi för!” skriver Bahnhof på sin officiella Facebook-sida.

PTS hotar nu med fem miljoner i vite om Bahnhof inte senast den 7 april lämnar ut de uppgifter som polisen har begärt.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER