Breakit lanserar egen techfond för såddinvesteringar i startups

Breakit
Breakit lanserar egen techfond för såddinvesteringar i startups

Utmärkt, rent av lysande foto: Robin Flodén, fotokung.

Breakit

Nu öppnar vi ett helt nytt affärsområde för att dra nytta av vårt stora kontaktnät.

Notera att den här artikeln publicerades 1 april 2016.

Under det senaste året har Breakit profilerat sig som Sveriges främsta sajt för nyheter om startups och kapitalmarknaden kring techvärlden.

Nu ska sajten även axla rollen som kapitalförvaltare genom en ny investerarfond.

“Det känns otroligt kul att ta ännu ett steg in i techvärlden. Vårt stora kontaktnät i branschen är en central del i vårt nyhetsarbete. Det blir väldigt spännande att kunna kapitalisera på det med den nya fonden också”, säger Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef på Breakit.

Under de närmaste 12 månaderna kommer Breakit att göra minst 10 såddinvesteringar på mellan 500.000 kronor och 5 miljoner kronor. Investeringarna kommer fokusera på bolag med extremt disruptiva affärsmodeller - och potential att med enkel mjukvara utrota världsproblem som fattigdom och miljöförstöring.

Breakit planerar även att dra nytta av sin nya startupdatabas Tracker. Databasen ska vidareutvecklas med ett avancerat verktyg som söker upp världens hetaste startups - och hittar dem före alla andra investerare. Verktyget har fått namnet Sarevok.

"Vi tror verkligen att vi kommer ha ett förspång jämfört med de konkurrerande riskkapitalbolagen. Vi tror även att bolagen vi kommer att investera i ser ett värde i att ha en delägare som kan styra nyhetsflödet till deras fördel", säger Stefan Lundell.

Men finns det inte en risk att det blir en konflikt mellan att bevaka bolag och investera i dem?

“Det där är ett problem för gammelmedia som vi har lagt bakom oss för länge sedan. Jag sover gott om natten", säger Stefan Lundell.

Den exakta storleken på fonden kan Breakit inte avslöja riktigt än, eftersom den inte har stängts - men i runda slängar handlar om ett par hundra miljoner.

Om bara ett år är målet dock att få på plats en till, betydligt större fond. Då ska Breakit kunna utmana de stora spelarna på hemmaplan, så som Northzone, Creandum, Atomico och EQT Ventures.

På några års sikt är ambitionen att bli ännu större och ta upp kampen med de mest namnkunniga investerarna i Silicon Valley. Målet då är att ta in en fond på i ungefär 10 miljarder dollar.

“Vad kan egentligen Chris Sacca och Marc Andreessen som inte jag kan? Vårt mål är att bidra mer än alla andra till att göra världen till en bättre plats”, säger Olle Aronsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER