Inte bara smartast - Stockholms programmerare är snälla också

Skype Stack Overflow programmering
Inte bara smartast - Stockholms programmerare är snälla också

FOTO: Anders Wiklund/TT/Fredrik Sandberg / TT

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Stockholm har inte bara några av världens bästa programmerare - de är också väldigt hjälpsamma. Det visar en ny undersökning som Breakit tagit del av.

Stack Overflow är en plattform med frågor och svar som rör alla delar av programmering. Frågorna ställs och besvaras av de tre och en halv miljoner användarna själva på frivillig basis. Användarna får sätta betyg på de svar som de fått och de som ger bra svar får poäng. Det betyder att det krävs både stor kunskap och vilja att dela med sig för att få höga poäng.

Nu har sajten Venture Beat genom Silk sammanställt listan över de som ger bäst och flest svar och var i världen de befinner sig. London är den stad med högst koncentration av användare med mer än 5.000 poäng, men det är Nya Zeeland och Sverige som toppar listan sett till mängden invånare. USA kvalar in först som nummer tretton.

En av de svenska användare som är med och bidrar på Stack Overflow är David Rönnqvist som till vardags jobbar för Skype. Han har varit aktiv på sajten i fyra år och har över 30 000 poäng.

“Från början var jag inte jätteengagerad, men så började jag se svar som jag inte var nöjd med eller tyckte var felaktiga spridas och bestämde mig för att specialisera mig på ett par områden och hjälpa till där”, säger han.

David Rönnqvist berättar att information på internet ofta blir missinformation eftersom program utvecklas och förändras över tid. Ofta återkommer också samma frågor.

“Så de svarar jag inte på längre, nu svarar jag bara på de frågor som väcker mitt intresse eller som jag aldrig sett förr.”

Att programmerare i Sverige är så kunniga och hjälpsamma tror han beror på det starka programmerarcommunity i Stockholm.

“Alla känner folk på andra företag och ses på meetups. Det finns också många programmerare här. Det finns en handfull företag i Stockholm som lockar till sig mycket folk.”

Joseph Michael är projektledare för Stockholms IT-region. Han tror också att det höga antalet kunniga programmerare i Sverige och Stockholm hänger ihop med den höga koncentrationen av it-tekniker.

“Det finns en annan rapport som Google finansierat som visar att nästan 200 000 personer i Stockholm jobbar med teknikjobb med starka IT-kopplingar. Det betyder att 18 procent av den arbetande befolkningen här jobbar med teknik och det är den högsta i nivån per capita i Europa”, säger han.

Enligt Joseph Michael är det här en sektor som bara växer.

“IT-sektorn sett till antal bolag har fördubblats de senaste åren. Kan vi bara lösa migrations- och bostadsfrågan kommer det fortsätta så.”

Han säger att förklaringen bakom Sveriges framgångar inom teknik är tradition, bra infrastruktur och tillgång till skolor.

“Vi har varit bra på innovationer länge och vi tar till oss ny teknik snabbt. Alla har en smartphone och dagisbarn har tillgång till Ipads.”

Jessica Stark är medgrundare och vd för startuphubben Sup46 i Stockholm. Hon tror inte att det bara går att peka på en faktor på varför svenska programmerare är så välrepresenterade på sajten, men håller med om att en hög utbildningsnivå generellt spelar in.

“Det finns även de som inte har följt den traditionella utbildningsvägen utan lärt sig själva. Vi lever i ett mörkt land, i länder med mer värme och ljus kanske fler skaffar utomhusintressen. Här är det många som sitter inne och programmerar istället”, säger hon.

Att programmerare är särskilt hjälpsamma i Stockholm säger Jessica Stark är en attityd som communityt växer in i mer och mer.

"Alla vet att de själva tjänar på att dela med sig av kunskap och kontakter", berättar hon.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER