Pär Svärdson säljer aktier i Apotea - post på kvarts miljard bjuds ut

Apotea
Pär Svärdson säljer aktier i Apotea - post på kvarts miljard bjuds ut

Pär Svärdson, vd och medgrundare Apotea. Foto: SARA Lindh

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ägare har anlitat SEB för att hitta köpare till aktierna i nätapoteket.

Det avslöjas i senaste avsnittet av Breakits podcast.

Nätapoteket Apotea har växt kraftigt de senaste åren och under 2016 väntas omsättningen nästan fördubblas till 950 miljoner kronor. 

”Vi kommer ha en vinstmarginal på runt tre procent men på sikt kommer den siffran bli högre. Just nu lägger vi all kraft på tillväxt”, säger Pär Svärdson.

Han startade och drev tidigare nätbokhandeln Adlibris. När mediejätten Bonnier köpte hans sista aktier 2011 tog Pär Svärdson med sig fem medarbetare från nätbokhandeln och drog istället igång Apotea. De andra Adlibris-avhopparna var Fabian Fischer, Anders Cserkuti, Pia Stoltz, Sofia Modig Camilla Günesli. Tillsammans äger de idag nästan 60 procent av aktierna i Apotea via investeringsbolaget Laulima och det är en del av dessa aktier som nu är till salu.

”Vi vill sälja motsvarande runt 4 procent av aktierna i Apotea. För att få hjälp med att hitta en köpare har vi anlitat SEB och nu är det några andra minoritetsägare som också vill sälja en del aktier”, säger Pär Svärdson som uppger att det totalt handlar om motsvarande 10 procent av aktierna i Apotea som nu bjuds ut till försäljning.

Pär Svärdson äger själv, via ett privat holdingbolag, ytterligare 5 procent av aktierna men sannolikt kommer han inte sälja några av de aktierna.

”Bolaget går jättestarkt och det är egentligen absolut inte läge att sälja. Vi i Laulima har ett annat projekt som vi behöver pengar till och det är därför vi dragit igång den här processen”, säger Pär Svärdson.

I ägarlistan finns också Sjätte AP-fonden med 22 procent av aktierna och en handfull privata investerare. 

”Jag vill egentligen inte uttala mig för de andra ägarna men jag vet att Sjätte AP-fonden kommer behålla sina aktier”, säger Pär Svärdson.

Enligt Breakits källor hoppas säljarna få en värdering på runt 2 miljarder kronor på hela bolaget i transaktionen. Totalt handlar det alltså om en affär på närmare en kvarts miljard kronor - förutsatt att säljarna får ut det begärda priset. 

”Jag vill inte kommentera något kring värderingen”, säger Pär Svärdson.

Vill du höra mer om affären? Lyssna på Breakits podcast.

Läs fler artiklar
LÄS MER