Stjärnproducenten Max Martin är aktieägare i Zound industries

Breakit - Stjärnproducenten Max Martin är aktieägare i Zound industries

Foto: Chris Pizzello/AP

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Nuförtiden känns det som att nästan alla ska bli techinvesterare.

Vi har tidigare rapporterat om att bland andra Mikael Persbrandt och Eric Saade har börjat köpa in sig i svenska startups.

De är dock långt i från först ut vad gäller svenska kulturskapare i techbolagens ägarlistor. Redan för ett decennium sedan var musikproducenten Max Martin med och investerade i Tonium Pacemaker, som drevs av bland andra Ola Sars.

Nu kan vi avslöja att Max Martin har gått in som aktieägare i ett annat musikrelaterat svenskt teknikbolag: Hörlurstillverkaren Zound industries. Det framgår av en ägarlista som Breakit har tagit del av.

Zound industries ligger bakom de populära färglada hörlurarna Urbanears samt mobiltelefonen Marshall London.

Max Martin, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, äger cirka en halv procent av Zound. Bolaget har i de senaste transaktioner som gjorts i aktien värderats till cirka 1 miljard kronor, enligt uppgift till Breakit.

Baserat på den värderingen är Max Martins aktier värda 5 miljoner kronor.

Det finns dock en del som talar för att värderingen på Zound industries har stigit en del sedan de senaste affärerna gjordes i aktien. Enligt uppgift till Breakit fortsätter bolaget att växa snabbt - med lönsamhet.

I februari rapporterade Di Digital att Zound har anlitat investmentbanken Carnegie för att förbereda en eventuell börsnotering.

Den framtida värdering som då nämndes var 2 miljarder kronor - vilket dock förutsätter att Zound industries når sitt omsättningsmål på 1 miljard kronor för 2016 samt att investerarna är beredda att köpa in sig till en värdering på två gånger försäljningen.

Under 2015 omsatte Zound industries 750 miljoner kronor och gick med vinst.

Max Martin har tidigare även investerat i musik-startupen Auddly. 

Läs fler artiklar
LÄS MER