Natural Cycles stärker upp forskarteam inför riskkapitalrunda

På nytt jobb
Natural Cycles stärker upp forskarteam inför riskkapitalrunda

Kristina Gemzell Danielsson, Jan Holte och Helena Kopp Kallner. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Efter Läkemedelsverkets kritik tar gravidappen in tre tunga medicinska rådgivare.

Natural Cycles fortsätter att expandera. I fjol omsatte bolaget 17 miljoner kronor, en ökning med 900 procent från föregående år. I år är planen att ta in betydande riskkapital från investerare, inför en inbrytning i USA.

Ett potentiellt problem inför en sådan lansering är bolagets regulatoriska status. I slutet av förra året beslutade Läkemedelsverket att Natural Cycles inte får marknadsföras som ett preventivmedel, utan endast som en fertilitetsmonitor.

Nu rekryterar företaget till sig mer medicinsk kompetens, som ska hjälpa ledningen att bygga en produkt som både användare och myndigheter gillar.

"Vi på Natural Cycles har forskning i vårt DNA. Därför är vi mycket stolta över att nu kunna utföra forskning tillsammans med de här tre experterna. Vi hoppas att vi genom detta avsevärt ska kunna bidra till att förbättra kvinnors hälsa. Varje graviditet bör vara önskad och det är vår vision som vi arbetar mot", säger Raoul Scherwitzl, vd och medgrundare.

En av de tre nya rådgivarna, Kristina Gemzell Danielsson, är professor i obstretik och gynekologi vid Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hon har en lång internationell meritlista som forskare och är idag bland annat ordförande för European Society of Contraception and Reproductive Healthcare (ESC) och sitter i den vetenskapliga kommittén för Läkemedelsverket.

Hennes roll i det medicinska rådet kommer att vara att ge råd till Natural Cycles angående eventuella forskningsstudier. Tillsammans med Helena Kopp Kallner, kommer hon att designa och utför ny forskning kring fertilitetsövervakning, preventivmedel och mobilhälsa.

"Jag vill ingå i det här medicinska rådet eftersom jag tycker att det är positivt med individer och företag som satsar på att öka reproduktivhälsa och kunskap kring detta", säger Kristina Gemzell Danielsson.

Helena Kopp Kallner är överläkare i obstretik och gynekologi vid Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet. Hon är expert inom området reproduktiv hälsa och preventivmedel.

"Jag ser fram emot att ingå i Natural Cycles medicinska rådgivning då Natural Cycles utgör ett viktigt komplement för kvinnor som inte kan, eller vill, använda någon form av preventivmedel. Men hjälp av data som samlas in från Natural Cycles kan man designa studier kring kvinnors menscykel och längden av de olika faserna i menscykeln", säger Helena Kopp Kallner.

Jan Holte, den tredje rekryteringen, är gynekolog och delägare i Carl von Linné-kliniken i Uppsala och IVF-kliniken ‘Livet’ i Turin i Italien. Han har 30 års erfarenhet inom området för reproduktiv hälsa och fertilitet, med fokus på provrörsbefruktningar.

"Natural Cycles arbetar seriöst med att utveckla sina algoritmer fortlöpande, vilket är avgörande för att ge korrekt information till användarna – när är jag fertil respektive icke-fertil i menscykeln? Företaget har också ett stort forskningsintresse vilket de har visat i ett par mycket intressanta studier. Detta sammanfaller med mina egna intressen att lära mig mer om den naturliga fruktsamheten, innan den blivit ett kliniskt problem och paren söker sig till oss för att få hjälp med till exempel provrörsbefruktning.", säger Jan Holte.

De tre rekryteringarna lär hjälpa Natural Cycles att övertyga investerare om att stoppa in mer riskkapital i företaget.

Bolagets vd Raoul Scherwitzl bekräftar också för Breakit att bolaget är på väg att ta in mer riskkapital, men inte hur stor summa det handlar om.

Läs fler artiklar
LÄS MER