Här är dokumentet som avslöjar hemliga detaljerna om Volumental

Här är dokumentet som avslöjar hemliga detaljerna om Volumental

Johanna Ekström

Reporter

Breakit har tagit del av dokument från 3D-startupen Volumental - som handlar om anställningsstopp och diskussioner kring hur man ska finansiera verksamheten framöver.

I februari hade 3D-bolaget Volumental styrelsemöte och Breakit har tagit del av protokollet därifrån.

Eftersom den hajpade startupen, med Caroline Walerud i spetsen, på samma möte även beslutade att teckna en emission för optioner till anställda lämnades protokollet in till Bolagsverket - och blev därmed en offentlig handling.

Volumental har utvecklat en mjukvara för 3D-scanning som bland annat gör det möjligt att skapa produkter efter ens personliga kroppsform. Nyligen tecknade man avtal med den amerikanska varuhusjätten Nordstrom. 

Det är inget konstigt med det som diskuteras på mötet - men det är däremot ganska ovanligt att utomstående kan ta del av det på ett så här ingående sätt.

Det här är några saker som framkommer:

Volumental har tagit till åtgärder för att minska på kostnaderna. Det rör sig om anställningsstopp och ett stopp för utgifter annat än det som är nödvändigt.

Startupen har "till 95 procent" säkrat pengar ur en EU-fond, något som gör att man kan “undvika att få ont om pengar i augusti”, då man annars riskerade en så kallad “cash crunch”.

Man diskuterar även hur verksamheten ska finansieras framöver. Styrelsemedlemmarna anser att den summa man först planerat att ta in, på mellan 50 och 70 miljoner kronor, är för hög för den fas som bolaget är i just nu - och att man kanske borde satsa på en mer “modest” summa.

Styrelsen skriver vidare i kapitalfrågan:

“Vi förde diskussioner om vi ska gå vidare med att ta in kapital nu, eller om vi ska göra ett försök att driva företaget genom intäkter från produkter och tjänster (med tanke på det fokus som vissa fondaktörer har på omsättning)”.

Andra frågor som Volumental tar upp är att det börjar bli dags att pitcha för investerare. Man noterar att många lokala aktörer har tagit in stora summor i sina fonder, som de planerar att investera i bolag i tidiga eller medeltidiga skeden.

Volumental anser att det är hög tid att  förbereda sin pitch - och att man bör börja med svenska och europeiska investerare.

Bolagets vd Moritz Schiebold, som var med på mötet, skriver i ett mejl till Breakit att det inte är något konstigt med diskussionerna.

“Ett av styrelsens viktigaste uppgifter är att se till att bolaget är finansierat. Det är fortfarande under diskussion om vi ska ta in en runda eller finansiera företaget helt från produktintäkter och vi arbetar kontinuerligt med båda scenarierna”.

Han skriver vidare:

“Huruvida vi ska ta in pengar, exakt hur mycket som i så fall behöver tas in och när det ska tas in är något som kontinuerligt diskuteras och utvärderas inom styrelsen".

"Det är en balans av många faktorer, exempelvis när vi tror tiden är mogen för en snabbare expansion. Men bolaget och styrelsen håller sig kontinuerligt förberedda för alla eventualiteter och behov".

Angående anställningstoppet menar Moritz Schiebold att det beror på att bolaget har ett starkt team i nuläget, och inte ser behov av att utöka det.

“Framöver kommer vi sannolikt vilja expandera igen, men inom vårt område är rätt kompetens/personer mer produktivt än antalet anställda”, skriver han.

Läs fler artiklar
LÄS MER