Analytiker: Bara en fråga om tid innan Fingerprints dominans faller

Fingerprint Cards
Analytiker: Bara en fråga om tid innan Fingerprints dominans faller

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den svenska sensortillverkaren tvingas sänka sina priser, enligt medieuppgifter.

Det är nättidningen Digitimes som med hänvisning till ”industrikällor” uppger att svenska Fingerprint Cards nu möter allt tuffare konkurrens från asiatiska utmanare. Enligt Digitimes ska Fingerprint ha sänkt sina priser som en följd av den ökande konkurrensen. 

Nyhetsbyrån Direkt, som refererar uppgifterna från Digitimes, skriver att Taiwanbaserade tillverkare som Egistec, Elan Microelectronics och Focaltech Systems kommer att vinna ordrar under 2016.

Investmentbanken ABG:s Fingerprint-analytiker Per Lindberg tar uppgifterna som intäkt för sin tes att Fingerprints glansdagar nu snart är över. I en analys, som gick ut till ABG:s kunder på onsdagen, skriver han bland annat:

”Frågan är inte om Fingerprints hegemoni i Kina kommer att decimeras utan hur snabbt den kommer att urholkas”.

Per Lindberg skriver i sin kommentar till nyheten från Digitimes att ”en armé av asiatiska copy-cats” till sist kommer ta sig samman vilket kommer att slå direkt mot Fingerprints försäljning och lönsamhet. De nya konkurrenterna till Fingerprint har, enligt ABG-analytikern, perfekta förutsättningar: Mycket av tekniken finns redan på plats och delar av mjukvaran kan hämtas från underleverantörer. 

Per Lindberg avslutar sin analys med att varna för att dra slutsatser av Fingerprints framtida utveckling baserat på den senaste tidens exceptionellt starka tillväxt i Göteborgsbolaget. Den som gör det riskerar att få ”hybris och invaggas i en falsk säkerhet”, enligt Per Lindberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER