Hemlig handel i Spotify-aktier - rabatter på över 30 procent

SpotifyGP Bullhound

FOTO: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

De senaste veckorna har det gått att fyndköpa aktier i den svenska musiktjänsten. Samtidigt rapporteras nu att en av de större aktieägarna skrivit ned värdet på sitt Spotify-innehav kraftigt, kan Breakit avslöja.

Efter nattens nyhet att Spotify ordnat ytterligare 8 miljarder i finansiering är det nu bara en tidsfråga innan det svenska techbolaget börsnoteras. Men redan idag pågår det en relativt livlig handel utanför börsen i Spotify-aktien. 

Ofta är det investmentbanker som mäklar ihop affärerna och enligt Breakits källor är GP Bullhound med kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm den aktör som förmedlar flest affärer.

Det går dock inte att köpa någon enstaka aktie utan det krävs att man lägger en order på minst ett tiotal aktier för att någon affär ska komma till stånd. Avgifterna vid varje affär är också relativt höga. Vid mindre affärer ligger courtaget på mellan 2,5 och 5 procent.

Noteringarna görs i dollar men till vilka kurser avsluten görs är hemligt. Enligt Breakits källor har det dock de senaste veckorna sålts aktieposter till anmärkningsvärt låga nivåer. 

”Jag vet att kursen i flera fall legat under 1500 dollar per aktie”, säger en av Breakits källor och den uppgiften bekräftas också av flera andra personer med insyn i handeln.

1500 dollar per aktie kan jämföras med aktiepriset vid den senaste större finansieringsrundan i juni 2015 då kursen låg på cirka 2200 dollar. En del av förklaringen till att aktiepriset i dessa fall alltså gått ned med cirka 30 procent finns dock i att det handlar om olika aktieslag. Aktierna som säljs i den inofficiella handeln saknar preferensrätt. Aktier med preferensrätt ger rätt till utdelning före ägare av vanliga så kallade stamaktier. Denna favör gör att köpare av preferensaktier tvingas betala en premie.

Men den stora värdeförändringen är ändå noterbar och enligt Breakits källor har en del av försäljningarna gjorts av skatteskäl och därför tvingat upp rabatten.

Det finns också en osäkerhet i hur man ska värdera Spotify som bolag bland de lite större aktieägarna. Enligt Wall Street Journal (betalvägg) skrev fondjätten Fidelity ned värdet på sina Spotify-aktier med 27 procent i januari jämfört med augusti 2015. Fidelity satte värdet 1643 dollar i sina räkenskaper - det framgår dock inte om det handlar om preferens- eller stamaktier.

Läs mer