Betterments vd: Många ville investera men vi valde Kinnevik

Kinnevik Betterment
Betterments vd: Många ville investera men vi valde Kinnevik

Från vänster: Jon Stein och Lorenzo Grabau. Foto: Press / Ari Luostarinen / SvD / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

"Vi gillar att de håller fast vid bolagen i över 20 år", säger Jon Stein, grundare till den amerikanska robotrådgivaren Betterment, efter Kinneviks jätteinvestering på tisdagen.

På tisdagseftermiddagen kom nyheten att svenska Kinnevik har investerat närmare en halv miljard kronor i Betterment, ett amerikanskt techbolag som automatiserar rådgivning för till exempel fondsparande.

Kinneviks vd Lorenzo Grabau säger att det svenska bolaget valde att investera i Betterment bland annat eftersom spartjänsten har ett "urstarkt" team som har byggt upp bolaget från grunden - och som vill fortsätta bygga det på lång sikt.

“Betterment bygger en position som gör att de kan ta över den centrala finansiella relationen med kunden. Det är väldigt värdefullt. Nu integrerar de allt fler funktioner i tjänsten, till exempel pensionsrådgivning för företag, som gör att de stärker den relationen”, säger Lorenzo Grabau.

Kinnevik-chefen, som själv har en bakgrund på storbanken Goldman Sachs, säger att en av de avgörande faktorerna bakom Betterments framgång är ett “laserfokus”.

“De har koncentrerat sig fullt ut på en enda sak: Att till så låg kostnad som möjligt skapa skräddarsydda finansiella lösningar för individer så att Betterment blir mittpunkten för kundens finansiella liv. Det är styrkan”, säger Lorenzo Grabau.

Betterments vd och grundare Jon Stein säger till Breakit att han kommer väl överens med Kinnevik just eftersom de delar visionen om att bli kundens centrala finansiella relation.

“Eftersom vi växer så pass snabbt fanns det en rad företag som ville investera i oss, en del av dem till en högre värdering. Vi ville ha med Kinnevik eftersom de delar vår vision. Vi gillar också att de stöttar sina bolag i många år, ibland i över 20 år, och investerar i runda efter runda. De skiljer sig en del från andra tillväxtinvesterare som har ett mer kortsiktigt fokus”, säger Jon Stein.

Betterment konkurrerar dels med andra amerikanska startups som Wealthfront, men också med traditionella kapitalförvaltare som Fidelity och Blackrock.

“Det är främst de stora spelarna, som har väldigt mycket pengar under förvaltning, som vi vill attackera. Andra startups är inte konkurrenter i lika hög grad. Vi skiljer oss också från dem så till vida att vi tar ett helhetsgrepp om hela din ekonomi. Vi sysslar inte bara med ditt fondsparande, vi har koll på ditt bankkonto och alla dina tillgångar och kan på så sätt ge dig bättre finansiell rådgivning”, säger Jon Stein.

Bolaget tar ut en avgift på mellan 0,15 procent och 0,35 procent av kundens förvaltade kapital. Traditionella kapitalförvaltare ligger mellan 1,5 procent och 2 procent. Bolaget har idag över 150.000 kunder och över 4 miljarder dollar under förvaltning på den amerikanska marknaden.

Det nya riskkapitalet ska användas till att öka användarskaran, bland annat genom en tjänst som riktar sig till företag som betalar in pensionspremier till sina anställda.

Läs fler artiklar
LÄS MER