Efter avslöjandet om Motherbrain – så reagerar investerarna

VerdaneEQT Ventures

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Innovativt och smart. Men det kommer inte ersätta det personliga mötet. Det är några reaktioner från andra riskkapitalister efter att Breakit avslöjat fler detaljer kring EQT Ventures Motherbrain.

Under tisdagen kunde Breakit avslöja en rad detaljer kring hur EQT Ventures planerar att hitta nya startups.

Bland annat har man anställt fem programmerare på heltid som ska utveckla bolagets mjukvara Motherbrain. På så sätt kan EQT Ventures eventuellt hitta bolag som hamnar under radarn för andra investerare.

Pål Malmros, partner på riskkapitalbolaget Verdane, som investerar i tillväxtbolag i Norden med en omsättning på mellan 50 miljoner och 500 miljoner kronor, tycker att EQT Ventures satsning låter smart. 

“Särskilt om man som de söker objekt i ett tidigt skede. De som har hela världen, eller i varje fall hela Europa, som bas har ganska mycket att leta efter, då är det här säkert ett bra sätt. I stället för att träffa hundra bolag varav tio är intressanta, så kanske de kan sortera ut få en mycket högre andel som är relevant”, säger han.

Det är dock inte aktuellt för Verdane att i dagsläget utveckla någon mjukvara på egen hand.

“Det finns mycket mer data idag än för tio år sedan, du kan kolla Twitter, Linkedin och allt möjligt. På så sätt är det en trend inom riskkapitalbranschen att använda mer data. Sen om man bygger mjukvara eller gör det manuellt beror på vad man har för verksamhet”.

“Vi gör slagningar i bland annat i de nordiska aktiebolagsregistren, då kan man alltid hitta något bolag som har vuxit till sig omsättningsmässigt. Men det skulle kosta mer för oss att bygga mjukvara än vad det kostar att slå manuellt i de mjukvarudatabaser som finns”, säger han.

Enligt Staffan Helgesson, partner på Creandum, följer EQT Ventures i princip en redan befintlig trend med sin satsning.

“Att använda analytics, som är vad det egentligen handlar om, för att identifiera investeringar är inget nytt. Det hjälper dig som investerare att tidigare hitta saker som har ett momentum. De tre senaste rekryteringarna på Creandum är till exempel utvecklare”, säger han.

Creandum har dock inga programmerare på heltid utan anställer folk med teknisk- och utvecklarbakgrund för att hitta investeringarna.

“Det finns också en del extern mjukvara som man kan använda. Då handlar det i stället om att utveckla system som bygger ihop den mjukvara som finns - inte om att utveckla egen”.

“Jag tror att massa venturefirmor redan gör det här, men det är absolut innovativt”, säger Staffan Helgesson.

Som Breakit tidigare berättat är ett av EQT Ventures uttryckliga mål att med hjälp av mjukvara förändra den traditionella riskkapitalindustrin.

Att utveckla egen mjukvara kan också ses som ett sätt att diversifiera sig från andra investerare, inte minst gentemot fondandelsägarna - även kallade LP:s.

Enligt uppgift till Breakit blir det också allt vanligare att andelsägarna, det vill säga de som sätter in pengar i riskkapitalbolagens fonder, själva gör direkta investeringar i startups - och därmed rundar riskkapitalbolagen.

Men Pål Malmros ser inte det som ett hot.

“Det är vanligare att LP:s gör direktinvesteringar, men oftast gör de det då tillsammans med en riskkapitalfond och oftast inom buyout-segmentet. Det kan handla om att en fond gör en investering som är för stor, och då kan LP:s också gå in och göra en direktinvestering".

"Det är ganska vanligt, men jag tror inte att det har att göra med konkurrensen mellan riskkapitalbolagen, utan att det mer handlar om ett tecken i tiden”, säger han.

Läs mer