Här är technyheterna som du kanske missade under påsken

Breakit -  Här är technyheterna som du kanske missade under påsken

Oculus Rift levererades till kund. Yahoos vd Marissa Mayer hänger löst. Pandoras chefsstrateg Tim Westergren kliver in som vd. Foto: Sergey Galyonkin/Flickr.com, AP/Peter Kramer och AP/ Richard Drew.

Johanna Ekström

Reporter

Stängt av mobilen under påsken? Här sammanfattar Breakit helgens viktigaste technyheter.

Microsoft hjälper Yahoo att bli sålt
Det har sedan en tid tillbaka varit känt att den krisdrabbade internetjätten Yahoo har varit till salu. Något som innebär att bolagets vd Marissa Mayer hänger löst.

Ett gäng amerikanska investerare överväger att köpa ut bolaget från börsen. Enligt källor till Recode har nu även Microsoft gett sig in i spelet.

Höga chefer på företaget uppges ha haft flera möten med riskkapitalisterna som räknar på förvärvet, och ska ha lovat att låna ut betydande summor pengar för att finansiera affären. Enligt Wall Street Journal har Yahoo satt den 11 april som deadline för att komma in med preliminära bud.

Oculus Rift har börjat levereras till kund

Det tog år av tester och olika prototyper, men under torsdagen gick de första leveranserna av Facebooks virtual reality-headset Oculus Rift ut, och under måndagen fick de första kunderna ta emot dem.

Allra först att få sitt VR-headset blev Ross Martin i Alaska, som var den första privatpersonen som hade gjort en förbeställning. Oculus Rifts grundare Palmer Luckey åkte själv upp till Alaska för att leverera headsetet personligen till Ross Martin. Priset på Oculus Rift är runt 5000 kronor.

FBI släpper Iphone-hackningscaset med Apple

Det var en infekterad tvist. Men under måndagen drog amerikanska myndigheter tillbaka sin begäran mot Apple att lämna ut information från en av San Bernardino-förövarnas Iphone. Något som FBI begärt sedan masskjutningen i Kalifornien i december då 14 personer dödades.

Skälet till att man nu inte längre driver tvisten? FBI har på egen hand lyckats komma in i telefonen utan att Apple luckrat upp krypteringsskyddet. I ett uttalande säger Apple att FBI aldrig borde ha tagit upp fallet.

Paypal-grundaren och techgurun Peter Thiel tar in miljarder

Peter Thiel, en av medgrundarna till Paypal samt investerare i bland annat Faceook och SpaceX, har plockat in drygt 10 miljarder kronor till sin nya fond Founder Fund VI. Som namnet antyder är det Thiels sjätte fond, skriver bland annat sajten TechCrunch.

Founders Fund är känt för att investera i bolag som ligger i framkant inom områden som rymden och biotech. Med den nya fonden är man dock öppen att investera mer brett. En talesperson för Founders Fund säger till TechCrunch att det kan bli aktuellt att “titta på alla brancher, även områden som vi tidigare inte har investerat i”. Totalt har Founders Fund tagit in nästan 25 miljarder kronor till sina fonder.

Streamingtjänsten Pandora har bytt vd

Den amerikanska Spotify-konkurrenten Pandora möblerar om i ledningen och gör en av medgrundarna, Tim Westergren, till vd. Han har de senaste åren fungerat som bolagets chefsstrateg. Han ersätter därmed Brian McAndrews, som har suttit på posten sedan 2013, skriver bland annat VentureBeat.

Det börsnoterade bolaget har rasat på börsen de senaste månaderna, men gjorde ett litet skutt uppåt när New York Times avslöjade att investmentbanken Morgan Stanley fått i uppdrag att sälja bolaget. Enligt Financial Times skulle en av spekulanterna kunna vara just Spotify.

Läs fler artiklar
LÄS MER