Sök

Schibsteds storägare Luxor i kris - kan tvingas till panikförsäljningar

KinnevikVostok New Ventures

Schibsteds Stockholmskontor. FOTO: Lars Pehrson/Svd/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Hedgefonden slår larm till sina investerare efter ett mardrömsår.

Den högprofilerade amerikanska fonden Luxor har hamnat i rejäl knipa. I förlängningen riskerar det också att sätta press på flera techrelaterade nordiska bolag.

Luxor har under flera år varit en av de tyngsta investerarna i Kinnevik (storägare i klädsajten Zalando), Vostok New Ventures (en av de största ägarna i den ryska Blocket-kopian Avito) och Schibsted (ägare till bland annat Blocket).

Enligt den norska nyhetsbyrån TDN Finans äger Luxor fortfarande nästan 5 procent av aktierna i Schibsted. I Vostok New Ventures kontrollerar mediejätten, enligt bolaget självt, 37,5 procent av aktierna.

I Kinnevik har Luxor, enligt ägardatabasen Holdings, inget ägande för närvarande.

Nu kan Luxor tvingas vräka ut sina aktier i både Schibsted och Vostok New Ventures, vilket skulle sätta tryck nedåt på bolagens aktiekurser. Orsaken till att Luxor eventuellt måste paniksälja aktierna är att en lång rad investerare har börjat ta ut sina pengar från fonden.

Luxor-fonden gick ner med över 19 procent under 2015 och i januari 2016 blev nedgången 5,2 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters. Den skrala utvecklingen har fått investerarna att dra öronen åt sig.

I förra veckan bestämde sig till exempel Rhode Islands statliga pensionsfond att ta ut de uppskattningsvis 400 miljoner kronor som man har investerat i Luxor.

Uppenbarligen är denna investerare inte ensam i sitt beslut att överge Luxor. På måndagen rapporterade Reuters att Luxor gått ut till sina investerare med meddelandet att de nu inte längre kan ta ut alla sina pengar på en gång.

Luxor kan i nuläget bara betala tillbaka 88 procent av pengarna som en investerare begär tillbaka. Resten av tillgångarna placeras i en ny fond där Luxor har lagt några av sina onoterade tillgångar. Enligt representanter från Luxor är detta ett sätt att undvika försäljningar av noterade tillgångar som till exempel Schibsted och Vostok New Ventures.

Den här typen av åtgärder vidtar hedgefonder bara i undantagsfall. Senast det skedde i någon större omfattning var i samband med finanskrisen 2008 då många hedgefonder på kort tid förlorade stora delar av sitt kapital.

Enligt Luxor har investerarna under det första kvartalet begärt tillbaka cirka 10 procent av kapitalet. Luxor räknar med att lika mycket pengar begärs tillbaka under det andra kvartalet 2016. Totalt förvaltar Luxor cirka 30 miljarder kronor.

Läs mer