Patrik Janssons Teoriappar blev succé - högskoleprovet nästa mål

Breakit - Patrik Janssons Teoriappar blev succé - högskoleprovet nästa mål

Patrik Jansson, Erik Hedegren och David Carlsson. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Med ytterligare en app räknar startupen Teoriappar AB med att tiodubbla omsättningen under 2016.

I januari slog deras körkortsapp “Ta körkort” rekord i försäljning för både iOS och Android. Under första kvartalet 2016 räknar Teoriappar med att omsätta nära en miljon kronor.

Nu tar bolaget ytterligare ett kliv i sin utveckling. I helgen lanserade Patrik Jansson, Erik Hedegren och David Carlsson, företagets tre delägare, sin nya appsatsning: “Högskoleprovet”.

Appen är ett samarbete med Hpguiden.se, där sajten står för innehållet och Teoriappar för utveckling och paketering.

“Vi har plockat de delar från deras utbildning som är användbara i appen. Det vanligaste sättet att plugga inför provet är att plugga på gamla prov. Så vi har tagit in frågor och så har de skrivit utförliga förklaringar till varje fråga”, säger Patrik Jansson och fortsätter:

“De appar som finns nu har bara gamla frågor, som man får svara på bäst man vill. Eftersom vi försöker vara bäst har vi förklaringar till. Vi har även ett spel som en bonusgrej i appen, man kan tävla med sina kompisar om ord. Den delen tror vi kommer bli stor”.

Patrik Jansson grundade företaget 2013 som en enskild firma och lanserade en första betaversion av appen sommaren 2014 med hjälp av utvecklare i Pakistan. Efter sommaren kom Erik Hedegren, som utvecklar apparna för iOS med och hösten 2014 lanserades den riktiga versionen. Förra året gick även David Carlsson, som utvecklar för Android, in i bolaget.  

För 2015 landade omsättningen på runt 1,5 miljoner kronor. En siffra som Teoriappar räknar med att tiodubbla under 2016 - något som alltså skulle innebära en omsättning på 15 miljoner kronor. När det kommer till resultat gick bolaget enligt Patrik Jansson plus minus noll.

Bolaget har enligt egen utsago fått påstötningar från riskkapitalbolag och affärsänglar. Men några planer på att ta in kapital finns inte.  

“Vi är inte intresserade av att dela med oss av företaget och vi har inte något behov av pengar. Alla som har hört av sig har fått nej”, säger Patrik Jansson och fortsätter:

“Den enda kostnaden vi har är för löner. Eftersom vi sitter och jobbar på varsitt håll har vi inga kostnader för kontor. Jag är nöjd så länge jag kan plocka ut en vettig lön och ha det här som mitt jobb. Det har varit mitt livsmål sedan jag var 17 år att kunna säga upp mig och jobba med det jag vill".

I sommar väntar lansering av en norsk version av körkortsappen. Det finns även planer på att lansera i Polen.

“Polen och Norge blir testmarknader, vi får se hur det går där innan vi lanserar i fler länder”, säger han.

Hur ser konkurrensen ut där?

“I Norge finns det bra onlineutbildningar, men de är väldigt dyra. I Polen är det ganska tomt i nuläget. Det finns några appar och hemsidor, men precis som i Sverige är de ganska fula och saknar en del innehåll - vilket var hela anledningen till att jag började med det här”, säger Patrik Jansson.

Läs fler artiklar
LÄS MER