FBI:s vinst mot Apple kan bli ett rejält bakslag för techjätten

Breakit - FBI:s vinst mot Apple kan bli ett rejält bakslag för techjätten

Tim Cook, vd på Apple. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Apple har tidigare gjort klart att de inte tänker hjälpa FBI att få information ur en av sina telefoner. Nu meddelar den amerikanska specialpolisen att det inte gör någonting – de kan nämligen hacka telefonen utan Apples hjälp.

Efter den senaste masskjutningen i USA har polismyndigheten FBI lobbat stenhårt för att Apple ska luckra upp krypteringsskyddet på förövarens telefon.

Efter en lång stund av status quo, där techsektorn har opponerat sig mot den amerikanska myndigheten, släpper nu FBI det hela.

Wall Street Journal (betalvägg) rapporterar nämligen att FBI nu säger sig ha hittat en annan väg in i förövarens Iphone och att myndigheten inte behöver Apples hjälp.

Den nya utvecklingen kan vara ett tecken på tidigare okända brister i Apples säkerhetssystem.

Enligt Wall Street Journal har en tredje part utanför den amerikanska statsapparaten tipsat FBI om ett sätt att ta sig in i telefonen.

Vad det är för typ av säkerhetsbrist man har hittat vill inte myndigheten avslöja. Detta trots att man regelbundet uppmuntrar bolag att dela med sig av säkerhetsbrister man hittar för att det ska kunna åtgärdas snabbare.

Att FBI plötsligt kan ha hittat ett sätt att ta sig in i telefonen har även väckt frågor bland många om varför myndigheten har arbetat för att tvinga techbolag att bygga kryphål i sin kryptering åt polisen.

“Antingen har det varit enorma brister i FBI:s genomgång av sina möjligheter, eller så var de inte särskilt intresserade av den här telefonen och försökte använda en hemsk tragedi för att försöka skapa ett prejudikat”, sade Ted Lieu, demokratisk representant i USA:s representanthus, enligt Wall Street Journal.

Läs fler artiklar
LÄS MER