Efter försäljningstappet: Sofia Svensson tar över Hövding

HövdingCykelBörs

Sofia Svensson blir ny VD för Hövding. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Hövding byter toppchef. Sofia Svensson sätter sig i vd-stolen under första halvåret 2022

Nuvarande vd Fredrik Carling lämnar efter tio år på posten.

Sofia Svensson, som är 43 år, har tidigare bland annat varit vd för börsnoterade Lammhult Design Group som numera säljer kontors- och biblioteksinredningar. Nu ska hon leda försäljningen av krockkuddehjälmen med samma namn som bolaget. 

“Jag ser verkligen fram emot att leda Hövdings fortsatta utveckling både gällande tillväxt och lönsamhet. Hövding har en stark position i Skandinavien, vilket är en god plattform för fortsatt geografisk expansion", säger Sofia Svensson.

Hon kommer närmast från Stena Metall där hon varit affärsutvecklingschef. 

“Vi gläder oss till att välkomna Sofia och ser fram emot att hon med sina erfarenheter och kompetens kommer att utveckla Hövding vidare i en ny expansiv fas”, säger Hövdings styrelseordförande Fredrik Arp enligt pressmeddelandet. 

Vad som konkret ligger bakom chefsbytet är oklart. I pressmeddelandet från bolaget tackas visserligen Fredrik Carling men det står inget om det är styrelsen, eller Fredrik Carling själv, som initierat bytet.  

Bytet kommer efter att aktien i Hövding haft en ganska tråkig utveckling under en längre period. Kursen har backat med 22 procent under 2021 och som Breakit rapporterade i höstas sjönk bolagets försäljning för det tänkta tillväxtbolaget under det tredje kvartalet med 9 procent. Fredrik Carling pekade på en genomförd prishöjning. 

“Kortsiktigt har det påverkat vår försäljning då en del butiker bunkrade upp till det gamla, lägre, priset och gick in i kvartalet med tyngre lager än vanligt. Under kvartalets gång har dessa lager sålts och vi har nu genomfört, i allt väsentligt, det viktiga skiftet”, sa han då, i slutet av oktober. 

Läs mer