Sök

Lager 157-grundaren köper mer i Nelly – nu näst största ägare

NellyLager 157e-handel
Stefan Palm, vd och grundare Lager 157 och Kristina Lukes, vd Nelly. Foto: Press/iStock/Montage

Stefan Palm, vd och grundare Lager 157 och Kristina Lukes, vd Nelly. Foto: Press/iStock/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Häromdagen avslöjade Breakit att Stefan Palm, som är ensam ägare till Lager 157-koncernen, i det tysta har seglat upp som tredje största ägare i klädbolaget Nelly.

Nu har han köpt mer. Mycket mer.

Stefan Palm kontrollerar nämligen nu drygt 2,1 miljoner aktier i Nelly, en post värd drygt 60 miljoner och motsvarande 11,5 procent av aktierna, enligt ett flaggninsmeddelande som skickats på fredagseftermidagen. Ett innehav över 10 procent brukar kallas “corner” eftersom det hindrar att någon annan kan ta full kontroll över bolaget med ett ägande över 90 procent.

“I grunden gillar jag att göra bolag starka och sedan stora. Det flesta gör tvärtom. Här handlar det om att Nelly behöver skruva lite på alla delar för att bli lönsamt på transaktionsnivå. Bolaget är ganska nära, men jag ser att det finns mer att hämta vad gäller exempelvis logistiken”, sa Stefan Palm till Breakit tidigare i veckan om varför han valde att investera i just Nelly

I slutet av november ägde han 1,2 miljoner aktier i Nelly, eller lite mer än 6 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings. Han har alltså förvärvat mer än 1 miljoner aktier hittills under december. 

Näst största ägare

Om det är någon annan storägare som sålt till Stefan Palm är oklart i skrivande stund. Men allt annat lika är han nu näst största ägare i Nelly efter Rite Ventures som kontrollerar 25 procent. 

Stefan Palm öppnade den första Lager 157-butiken för mer än 20 år sedan, i Gällstad utanför Ulriceham i Västergötland, och därifrån är det bara knappt tre mil till Borås där Nelly har sitt huvudkontor och större delen av verksamhet. 

Idag har Lager 157 nästan 50 butiker i Sverige och har dessutom gått in i Norge och Finland. Affärsidén är att sälja enkla kläder, med egna varumärken, till låga priser. 

Omsättningen för Lager 157 har växt kraftigt under de senaste åren och för 2021 väntas den uppgå till 1,7 miljarder kronor. Såväl 2020 och 2019 har nettoresultatet överstigit 120 miljoner kronor. 

Stefan Palm, som fortfarande är ensam ägare, betonade för Breakit att han hade ett långsiktigt fokus i sin investering i Nelly och han uteslöt inte ett framtida samarbete mellan det börsnoterade bolaget och Lager 157. 

“Det ligger i framtiden. På ett teoretiskt plan, så skulle man säkert hitta sådana”, svarade han frågan om han såg samordningsvinster mellan bolagen.

Läs mer