Nu varvar Klarna upp sin banksatsning - värvar tungviktare

Breakit - Nu varvar Klarna upp sin banksatsning - värvar tungviktare

Pehr Olofsson, ny redovisningschef på Klarna. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Reporter

Det svenska techbolaget plockar Pehr Olofsson från Swedbank - blir redovisningschef på Klarna.

I slutet av förra året skickade Klarna in sin ansökan till Finansinspektionen om att bli bank. Myndigheten väntas komma med sitt besked först i slutet av detta år men det är tydligt att betaltjänstbolaget nu systematiskt förbereder organisationen för att bli en renodlad bank.

Det är mot bankgrund av detta som rekryteringen av Pehr Olofsson som ny redovisningschef ska ses. Pehr Olofsson kommer från den traditionella bankvärlden och har de senaste åren innehaft fler tunga poster på Swedbank, senast som finanschef för den baltiska bankrörelsen. Innan Pehr Olofsson jobbade på Swedbank var han finanschef på kreditkortsföretaget EnterCard och jobbat på KPMG som rådgivare inom företagsstrukturaffärer.

“Vi är väldigt glada över att Pehr Olofsson har valt Klarna. Vi hade nästan omänskligt höga krav på den här tjänsten, men Pehr bockade av hela listan”, säger Klarnas kommunikationsdirektör Erik Engallau-Nilsson.

Han vill i dagsläget inte kommentera något kring hur processen med banktillståndet fortlöper.

”Den processen får ha sin gång. Under tiden fortsätter vi att lansera nya produkter och lösningar för konsumenter och handlare som vanligt. Vi har exempelvis precis lanserat Klarna Direkt.”

Kan du berätta något mer om er banksatsning?
“Nej, men tittar man på bankmarknaden i Sverige är det uppenbart att det finns potential att förbättra mycket.”, avslutar Erik Engellau-Nilsson.

Pehr Olofsson kommenterar själv varför han väljer att gå från en traditionell bank till techbolaget Klarna så här:

“Jag tycker att Klarna är ett intressant företag som ligger långt fram gällande betal- och finansieringslösningar. De är ett mycket kundtillvänt företag som ständigt söker förbättringar i produkten för att öka kundupplevelsen. Tjänsten som redovisningsdirektör är spännande då vi står inför många regulatoriska utmaningar för att kunna bygga skalbara plattformar och processer som stödjer Klarnas tillväxt och globalisering.”

Vad ska du göra i din nya tjänst?
“Jag är chef för finans- och redovisningsavdelningen och är ansvarig för finansiell och regulatorisk rapportering. Redovisningfrågor och koncernredovisningsfrågor hamnar också på mitt bort. Vidare har jag ansvar för en gruppering inom back och middle office. Jag kommer att bygga ett team för framtiden som ska stötta vår tillväxt samt kunna hantera regulatoriska utmaningar i samtliga våra marknader.”

Vad ser du mest fram emot på ditt nya jobb?
“Att jobba i en organisation som ständigt utvecklas och med människor som inte räds de utmaningar vi har framför oss. Det känns spännande att ta del av all den samlade kompetens som finns inom Klarna och att samtidigt få dela med mig av min erfarenheter som jag samlat på mig under mina tio år inom Swedbank.”

-----------------------------------

Fakta: Pehr Olofsson

Ålder: 45 år.

Familj: Fru och 3 barn.

Bor: Täby.

Intressen: Skidåkning och Fotboll.

Favoritapp: Svenskalag.

Varför är det din favoritapp? “Det är det enda sättet att samlat hålla koll på barnens fritidsaktiviteter. När och var de ska vara. Den är oumbärlig.”

Berätta något om dig som inte så många vet om: “Under några år på 90-talet hade jag fler än 150 alpina skiddagar per år. Nu blir det i bästa fall 15 dagar.”

Läs fler artiklar
LÄS MER