Anonyma Twitter-kontot polisens enda spår efter DDOS-attacken

BonnierSchibstedCyberattacker

SCHIBSTEDHUSET I STOCKHOLM OCH POLISENS IT-EXPERT ANDERS AHLQVIST. FOTO: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nu är det delvis upp sociala medier-jätten om användaren bakom kontot ska kunna spåras.

I nuläget är ett anonymt Twitterkonto polisens enda spår efter helgens överbelastningsattack mot flera stora mediehus. En sådan attack innebär att trafiken från tusentals kapade datorer riktas mot ett mål, till exempel en nyhetssajt.

Det var strax före attacken  - då Bonniers och Schibsteds it-leverantörer attackerades - som det anonyma kontot gick ut med hotet om en förestående it-attack mot mediehus som “sprider falsk propaganda”.

Angreppet resulterade i att bland annat DN:s, SvD:s, Expressens och Aftonbladets sajter låg nere en tid på lördagskvällen.

Enligt Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning, är det nu delvis upp till Twitter om polisen ska kunna spåra den anonyma användaren.

“Det beror dels på hur aktören, i det här fallet Twitter, väljer att medverka. Dels beror det på vilken omsorg den som har registrerat kontot har lagt ner på att dölja sina spår”, säger han till Dagens Nyheter.

Inledningsvis spreds uppgifter om att attackerna ska ha kommit från Ryssland. Senare under helgen konstaterades dock att attackerna kommit lika mycket från datorer i Ryssland som i USA.

På onsdag kommer inrikesminister Anders Ygeman (S) samt demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) träffa företrädare för de mediebolag som drabbats. Enligt SR:s Ekot vill Ygeman veta hur företagen tänker skydda sig framöver:

“Det handlar naturligtvis om att gå igenom deras säkerhetsläge och, även om det är deras ansvar, se om det finns saker vi kan göra för att tillsammans förbättra it-säkerheten”, säger han till Ekot.

Läs mer