Sök

Bakterieanalys i molnet – nu ska duon håva in mångmiljonbelopp

1928 Diagnostics

Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt på 1928 Diagnostics. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Mjukvarubolaget 1928 Diagnostics som vill stoppa antibiotikaresistens är på väg att ta in mellan 10 miljoner och 30 miljoner kronor i en ny runda.

Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics har tagit fram en mjukvara för att identifiera multiresistenta bakterier i prover. Något som ska ge läkare ett snabbare och enklare sätt att ta reda på vilken medicin som kommer vara mest effektiv, och på så sätt komma tillrätta med antibiotikaresistens. 

Sjukhuslabben kan ladda upp sin bakterieanalys i molnet, där filen sedan analyseras mot bolagets databas.

“På så sätt får användaren på ett enkelt sätt ett beslutsunderlag”.

“Det här är ett helt nytt segment inom bio-IT - där DNA-teknologi möter mjukvaruutvecking i molnet för att enklare kunna diagnostisera sjukdomar”, säger Kristina Lagerstedt, vd och en av fyra grundare, med en bakgrund inom cancerforskning. 

Nu siktar bolaget på att ta in mellan 10 och 30 miljoner kronor i en investeringsrunda. Målet är bland annat att lägga till ytterligare produkter, det vill säga att fler bakterier ska kunna analyseras, och att teamet om sju åtminstone ska ha dubblerats inom 30 månader.

“Vi vill ta in pengarna så fort som möjligt och söker även mycket mjukt kapital från EU och Vinnova. Pengarna kommer också att gå till att starta studier med våra samarbetspartners, och till att gå mot en global kommersialisering. Men till en början kommer vi främst att rikta in oss på en accelererad produktutveckling”, säger hon.

Till sommaren kommer produkten testas på en rad mikrobiologiska labb i Sverige. I slutet av 2017 räknar 1928 Diagnostics med att kunna lansera produkten, då hoppas man ha fått den CE-märkning som krävs för medicintekniska produkter på plats.

Kristina Lagerstedt ser optimistiskt på att kunna stänga investeringsrundan inom kort.

“Hittills har intresset varit stort, det ser lovande ut. Vi är fortfarande i diskussioner med många olika aktörer och vill inte stänga några dörrar”, säger hon.

I en första investeringsrunda i slutet av 2014 tog bolaget in 5,5 miljoner kronor, varav majoriteten från affärsänglar samt från Chalmers Innovation.

Läs mer