Sök

Svenskar tar in halv miljard - pumpar in mer i Irans Amazon

PomegranateIran

FOTO: VAHID SALEMI/TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Svenska Pomegranate värderas till 928 miljoner kronor i en ny riskkapitalrunda som stängdes i fredags, enligt uppgift till Breakit.

Pomegranate, som investerar i iranska techbolag, stängde strax före helgen en runda på 60 miljoner euro, motsvarande 557 miljoner kronor.

Pengarna ska användas bland annat till att öka ägarandelen från 9,6 procent till 15 procent i Sarava - Irans största riskkapitalbolag inom tech.

Saravas största investering är i sin tur Digikala, en e-handelsplattform som är Irans motsvarighet till Amazon. Enligt Saravas sajt har Digikala en marknadsandel inom e-handel på 85 procent.

Breakit har tidigare avslöjat att Pomegranate också har investerat i en såddrunda i den iranska bildelningstjänsten Carvanro, grundad av svensk-iraniern Rouzbeh H Pasha som tidigare var toppchef på Skype.

Värderingen i Pomegranates nyligen stängda runda blev 100 miljoner euro efter investeringen (post-money) vilket motsvarar 928 miljoner svenska kronor.

I ett mejl till investerarna som Breakit har tagit del av skriver Pomegranate, som siktar mot en börsnotering (sannolikt i Stockholm) inom tolv månader, följande:

"De nya investerarna inkluderar specialiserade techinvesterare och entreprenörer liksom bredare institutionella investerare från Norden och Västeuropa", skriver bolagets vd Florian Hellmich som beskriver intresset för att teckna aktier som "överväldigande".

Bland de sedan tidigare kända svenska investerarna finns Per Brilioth, vd för börsnoterade Vostok New Ventures som tidigare har investerat bland annat i den svenskgrundade Blocket-klonen Avito.

Han är en av initiativtagarna till Pomegranate. Vi rapporterade redan för ett år sedan om bakgrunden till att det Iran-fokuserade riskkapitalbolaget bildades.

Från början var planen att det börsnoterade Vostok Nafta som Per Brilioth var vd för skulle börja investera i iranska startups, men det omöjliggjordes av sanktionerna mot Iran.

Då bildades i stället Pomegranate och Per Brilioth investerade tillsammans med en grupp bekanta 100 miljoner kronor i en grundplåt.

Sedan dess har spelkartan ritats om eftersom USA och Iran kommit överens om en färdväg för att lyfta sanktionerna, en process som redan är påbörjad.

Fotnot: Vostok Nafta är idag uppdelat i två bolag. Vostok New Ventures och det fintech-fokuserade Vostok Emerging Finance.

Läs mer